Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передання неповнолітнього правопорушника під нагляд педа­гогічному або трудовому колективу означає накладення органом



адміністративної юрисдикції на відповідний колектив з його (коле­ктиву) згоди зобов'язання здійснювати на неповнолітнього вихов­ний вплив і контролювати його поведінку. По суті, це довіра педа­гогічному або трудовому колективу неповнолітнього, якого вони знають за спільною роботою або навчанням і за поведінку якого беруть на себе зобов'язання. Таким колективом може бути, напри­клад, педагогічний колектив школи, де навчається неповнолітній, або трудовий колектив підприємства, де він працює. При цьому орган адміністративної юрисдикції, який розглядає справу про правопорушення неповнолітнього, повинен бути впевнений у мо­жливостях позитивного впливу такого колективу на неповноліт­нього правопорушника, що передається під нагляд колективу.

Передання неповнолітнього правопорушника під нагляд окремим громадянам складається з покладення на них обов'язків з виховання піднаглядного і контролю за його поведінкою. Цей захід накладається тільки за згодою громадян, яким передається неповнолітній і які добре зарекомендували себе на педагогічній роботі або в іншій сфері суспільно корисної діяльності.

Недопустиме передання неповнолітнього правопорушника бать­ку або матері, що позбавлені батьківських прав, а також батькам або іншим особам, що за рівнем культури і характером своєї по­ведінки не здатні позитивно впливати на нього.

У разі вчинення особами віком 16-18 років окремих адміністративних правопорушень вони підлягають адміністративній відпо­відальності на загальних підставах. Згідно з Кодексом про кримі­нальні порушення України до таких правопорушень належать:

• незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів чи психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст. 44);

• дрібне розкрадання державного або колективного майна (ст. 51);

• порушення правил дорожнього руху (ст. 121—127, ч. 1 і 2 ст. 130);

• дрібне хуліганство (ст. 173);

• стрільба з вогнепальної, холодної метальної чи пневматичної зброї в населених пунктах і не відведених для цього місцях або з порушенням встановленого порядку (ст. 174);

• злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівни­ка міліції, члена громадського формування з охорони громадсько­го порядку і державного кордону, військовослужбовця (ст. 185);

• порушення правил дозвільної системи щодо вогнепальної, хо­лодної чи пневматичної зброї та бойових припасів (ст. 190-195).

Зауважимо також, що скоєння адміністративного проступку неповнолітнім є обставиною, що пом'якшує відповідальність (ст. 40 КпАП України). Пояснюється це тим, що неповнолітні зага­лом не мають стійкої психіки, достатнього життєвого досвіду, на­вичок правочинної поведінки, не завжди усвідомлюють шкоду від заподіяного, легко піддаються впливу інших осіб, особливо стар­ших за віком, що часто стають організаторами або підбурювачами правопорушень, ураховується також, що неповнолітні легко під­даються виховному впливу і можуть виправитись без застосування до них жорстких заходів адміністративного стягнення.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...