Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ознаки та склад адміністративного правопорушення



Адміністративний правопорушення є підставою адміністративної відповідальності. Його визначення міститься в ст. 9 КЗпАП.

Адміністративне правопорушення (проступок) — протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

Адміністративним деліктом визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка скоєна особою, наділеною владними повноваженнями (державним службовцем), унаслідок якої було заподіяно матеріальну або моральну шкоду особі (фізичній, юридичній) або суспільству. Особливістю профілактики та попередження вчинення адміністративних деліктів у громадянському суспільстві є публічність органів державної влади, яка виражається, перш за все, у доступності для населення інформації щодо діяльності органів державної влади, а також можливості для громадян і громадських організацій впливати на їх діяльність. Адміністративна деліктологія – науковий напрям, навчальна дисципліна, практична діяльність, яка за своєю суттю є складовою адміністративного права.

Розглянемо детальніше ознаки адміністративного правопорушення.


Адміністративний правопорушення є антигромадською діянням. Однак не всяке антигромадське діяння охоплюється ознаками адміністративного правопорушення. Яке антигромадське діяння є адміністративним правопорушенням визначається відповідним законодавством. Адміністративне правопорушення характеризується певним складом. Він включає сукупність ознак, за наявності яких протиправне діяння визнається проступком.


об'єкт правопорушення - права і свободи людини і громадянина, власність незалежно від її форми, порядок управління, навколишнє середовище, громадський порядок і т.д;

об'єктивна сторона - конкретні дії, що виявилися порушення встановлених адміністративно-правовими нормами правил. Зміст об'єктивної сторони, як правило, включає характер протиправного діяння (повторність, неодноразовість, триваюче правопорушення);

суб'єкт -- фізична особа (громадянин, який досяг 16-річного віку, посадова особа, військовослужбовець, іноземний громадянин або особа без громадянства); юридична особа, зареєстрована у встановленому порядку і чинне зі своїм статутом; іноземна юридична особа;

суб'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення - це відношення суб'єкта до скоєного ним діяння, тобто вина у формі умислу або необережності. Вина юридичних осіб пов'язана з виходом юридичної особи за межі відведеної йому правоздатності або неналежне розпорядження. Вона визначається через оцінку даної обставини компетентним органом, накладається адміністративне стягнення. Вона виражає суб'єктивне ставлення до протиправного діяння колективу юридичної особи, яке визначається з домінуючою в ньому волі, носієм якої є адміністрація, її посадові особи. Звідси вина юридичної особи повинна розумітися як вираз вини посадових осіб адміністрації і вважатися доведеною тільки при наявності встановленої вини посадової особи.

Ознаки адміністративного правопорушення необхідно відрізняти від його юридичної складу. При наявності ознак адміністративного правопорушення можуть відсутні ознаки його складу, що виключає залучення до адміністративної відповідальності.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 2897 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...