Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Предмет, метод та функції теорії держави та права



1. Предмет теорії держави та права і її роль в оволодінні юридичними знаннями.

2. Функції теорії держави і права.

3. Загальнонаукові, спеціальнонаукові і приватнонаукові методи дослідження державно-правових явищ.

4. Загальнотеоретична юридична наука в Україні.

5. Система учбового курсу теорії держави та права.

Ключові поняття до теми: теорія держави і права, держава, право, методи теорії держави і права, функції теорії держави і права, логічний метод, історичний метод, систематичний метод, структурний метод, порівняльний метод, апарат держави, механізм держави.

1. Предмет теорії держави та права і її роль в оволодінні юридичними знаннями.

Теорія держави і права — система наукових знань про об'єктивні властивості держави і права; про основні та загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державно-правових явищ.[1,..]

Загальна теорія держави і права має свою давню історію розвитку і становлення, вона не відразу сформувалася з такою назвою і змістом. Щодо географії поширення і виникнення то в Західній Європі та Росії теорія держави і права виникла в XVIII -XIX століттях на базі таких наук і навчальних дисциплін, як енциклопедія права, філософія права.

Енциклопедія права як навчальна дисципліна виникла у XVII ст. в Росії. Для викладання на юридичних факультетах. Спочатку енциклопедія права не мала чітко визначеного предмета і єдиної окресленої системи. Вона містила перелік і огляд усіх юридичних наук як початкових відомостей про право, різні його галузі та методи вивчення.

По-різному вирішувалося питання про статус енциклопедії права. Одні вчені розглядали її як самостійну юридичну науку зі своїм предметом, методом, завданнями і функціями, інші — тільки як навчальну дисципліну. З часом енциклопедія права поступово почала тлумачитися як загальне вчення про право, котре охоплювало увесь зміст правознавства.

Щодо методичного забезпечення, то одним із перших підручників була «Універсальна енциклопедія права» Г. Гунніуса, видана в 1675 р. Широко відомі також роботи з енциклопедії права К. Неволіна, Е. Трубецького, Г. Чичеріна та інших (XIX — початок XX ст.)[1, ….]

Ще однією дисципліною, яка передувала теорії держави і права і була її підґрунтям - філософія права. Філософія права — самостійна особлива сфера теоретичного знання, дотична до філософії та права. ЇЇ предмет не вичерпується суто філософською чи юридичною дисципліною. (2,.) Ще античні мислителі обговорювали співвідношення права і справедливості, права і закону, права і сили тощо. В епоху Просвітництва виникла перша самостійна філософсько-правова система — теорія природного права.

Вперше термін «теорія права» замість «філософії права» був введений А. Меркелем у 70-х роках XIX ст., у значенні чинної системи правових норм. Поступово на основі енциклопедії права і філософії права сформувалася загальна теорія права, яка охопила як філософське осмислення правової дійсності, так і найзагальніші уявлення про систему юридичних наук.

На початку XX ст. при вивченні «загальної юриспруденції» (теорії права) перейшли від порівняльного аналізу змісту правових норм і понять (які були притаманні філософсько-правовим уявленням про право) до дослідження структури, функцій правових норм і правових систем. Найбільш актуальними і обговорюваними були проблеми щодо природи права, співвідношення держави і права, права і суспільства, фундаментальні поняття і методи теорії права.

У зв’язку з історичним розвитком і еволюцією світових співтовариств, їх вдосконалень і розширення світоглядів, склалась ситуація що Теорія держави і права стала фундаментальною юридичною наукою.

Роль теорії держави і права в системі юридичних знань – масштабна і неперебільшувана, оскільки саме на її знаннях формуються подальші теоретичні і практичні знання юристів чи науковців, які цікавляться проблематикою держави, права і юриспруденції в цілому.

Як і будь-яка інша наука, теорія держави і права має свій предмет і метод. Предмет науки (або навчальної дисципліни) - це коло питань, які вона вивчає (відповідає на питання «що?»). Метод науки (або навчальної дисципліни) — це засоби, способи за допомогою яких вивчається предмет (відповідає на питання «як?»).

Предметом теорії держави і права — є об'єктивні властивості держави і права, основні та загальні закономірності виникнення, розвитку і функціонування державних і правових явищ.


Предмет науки теорії держави і права є історичним і в силу історичності може зазнавати структурних видозмін. Дані видозміни будуть мати місце у зв’язку із залученням до сфери пізнання нових властивостей і явищ правової і державної дійсності, а також вилучення всього того, що виявляється помилкою, чи не відповідає дійсності.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 1423 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...