Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Специфічні моделі сегментації споживачів



Компанія «SRI Inter-national» (США) 1) Орієнтовані на принцип (тобто вибір товарів здійснюють, спираючись на особисті переконання, а не на думку оточення) – реалізовані і переконані. 2) Орієнтовані на статус (тобто придбання товарів для них має свідчити про їхній статус у суспільстві) – ті, що в процесі реалізації; успішні, ті, що стараються і ті, що опираються. 3) Орієнтовані на дію (придбані товари мають задовольняти їх бажання соціальної і фізичної активності, різноманітності й почуття ризику) – ризикуючи; практики.
Мухіна М. Жінки-туристи: 1) жінки, що подорожують без чоловіка чи друга у більш чи менш тривалі і дальні тури з подругою чи групою туристів; 2) шукачки пригод – сміливі, впевнені в собі туристки, що використовують будь-яку можливість подорожувати; 3) любительки шоп-турів – на відміну від співвітчизниць, у світовому туризмі це заможні жінки, що здійснюють тур заради придбання конкретного товару; 4) прихильниці спортивних і оздоровчих турів
А. Вінклер у складі компанії «Europanel-Gfk» 1) «Обережні» – пенсіонери, що скорилися долі, прагнуть стабільності. 2) «Ті, що обороняються» – молоді жителі невеликих міст, шукають захист і підтримку в традиційних сімейних структурах. 3) «Чутливі» – незадоволені промислові робочі, прагнуть зберегти свою індивідуальність. 4) «Забуті» – пенсіонери і домогоспо­дарки, шукають захисту від складнощів суспільства. 5) «Романтики» – сенти­ментальні молоді «будівники гнізда», прагнуть прогресу і стабільності. 6) «Команда» – молоді пари із передмістя, прагнуть стабільного життя, спорту, дозвілля. 7) «Новобранці» – працююча молодь, прагне інтегруватися до суспільства через заробітчанство. 8) «Денді» – гедоністи-»показушники» з невеликим доходом, переймаються справлянням враження на оточення. 9) «Бізнес акули» – марнотратці, добре освічені амбіційні, прагнуть до лідерства. 10) «Протест» – інтелектуальні молоді критики, прагнуть революціонізувати суспільство. 11) «Піонери» – молоді, забезпечені, толерантні інтелектуали, прагнуть соціальної справедливості. 12) «Скаути» – терпимі літні консерватори, прагнуть упорядкованого соціального прогресу. 13) «Громадяни» – організатори суспільного життя, прагнуть до лідерства у соціальній сфері. 14) «Моралісти» – спокійні, релігійні громадяни, шукають мирного майбутнього для своїх дітей. 15) «Благородні» – прихильники законності і порядку, належать до давно сформованої еліти. 16) «Строгі» – репресивні пуритани.
Любіцева О.О. 1) Обмежені – люди, можливості яких (у тому числі і туристичні) обмежені бідністю, поділяються на два субсегменти: а) честолюбні – незначні прибутки яких не перешкоджають заощаджувати і купувати дешеві тури, користуються також послугами соціального туризму; б) ті, що змирилися – до організованого туризму не звертаються, інколи відвідують родичів. 2) Середня більшість – люди з середніми достатками, які за поведінково-психографічними ознаками утворюють три субсегменти: а) ґрунтовні споживачі – орієнтовані на надійність, тому вибір здійснюють під впливом іміджу підприємства, мають консервативний стиль поведінки; б) ті, що досягли успіху – демонструють упевненість у собі, прагнучи до закріплення отриманого статусу перебувають під впливом престижу і моди; в) ті, що прагнуть успіху – люди, амбіції яких перевищують доходи, замовляють нестандартні тури, вимогливі до якості та комфорту. 3) Новатори – люди з високим рівнем доходів, що дає їм підстави для незалежної (новаторської) поведінки, у тому числі і під час вибору туру, поділяються на два субсегменти: а) реформатори – високоосвічені представники еліти суспільства, формують тури за власним бажанням, вимогливі щодо досягнення мети замовленого туру, навіть якщо це за рахунок комфорту; б) перехідні – наслідують поведінку реформаторів, але перебувають на перехідному етапі за рівнем культури, через що переймаються закріпленням свого статусу, а також і шляхом купівлі аналогічних турів.
Плог С. За схильністю до змін, готовністю до пригод і ризику, ступенем консерватизму, вимогами до комфорту та інтелектуальним рівнем туристського попиту визначив два типи туристів: 1) психоцентрики – традиціоналісти, які надають перевагу готовим пекидж-турам до відомих туристичних центрів на відносно невеликі відстані, виявляють низький рівень активності і високу вимогливість до комфорту; 2) аллоцентрики – «першовідкривачі», які вибирають тури з гнучкою програмою і можливістю відкрити для себе нові віддалені райони (активність їх є високою, як і бажання розважитися).
Анастасова Л. Споживачі турів вихідного дня: 1) споживачі, що шукають тиші і спокою; 2) поціновувачі високоякісного обслуговування; 3) любителі активного відпочинку і занять спортом; 4) шукачі розваг та пригод.
Фінгерхут А. Залежно від мотивації та особливостей поведінки під час відпочинку описав чотири типи туристів: 1) екскурсійний – прагне до отримання нових знань про країну пере­бування через знайомство з новими об’єктами і пам’ятками; 2) соціальний – шукає соціальних контактів, задля чого бере участь у масових подіях (заходах); 3) спортивний – прагне до оздоровлення, підвищення рівня фізичних можли­востей; 4) самовдосконалюючий – постійно урізноманітнює відпочинок, прагнучи культурного та інтелектуального збагачення
Ган Г. На підставі мотивації до здійснення туру, обсягу витрат, лояльності до культури інших народів, а також стереотипу поведінки виділив шість типів туристів: 1) S-тип – сонце, піщаний пляж, море (нім. Sonne, Sand, See); 2) F-тип – дальні подорожі та флірт (нім. ferne- und flirtorientierter Erlebnisurlauber); 3) W-1 – лісові прогулянки і походи (нім. Wald- und Wanderorientiert); 4) W-2 – на відміну від попереднього типу перевага надається тривалим походам зі значними навантаженнями, близькими до екстремальних (альпінізм, парашутний спорт, рафтинг тощо); 5) A-тип – пригоди (нім. Abenteur), тобто ризик, нові відчуття, випробування своїх сил; 6) B-тип – освіта і огляд пам’яток (нім. Bildung- und Besichtigung). Цей тип має три підгрупи: а) «експерти»-любителі, що систематично відвідують пам’ятки; б) «емоційні любителі культури і природи»; в) «спеціалісти», що удосконалюються у певних галузях мистецтва, культури, історії тощо.

 
 


?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 847 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...