Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційна база економічного аналізу



Економічний аналіз проводиться з використанням системи економічної інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень. Інформаційне забезпечення - це сукупність даних про процеси, які відбуваються у господарській діяльності підприємства. Для забезпечення своєчасності, повноти і вірності результатів економічного аналізу інформація, на базі якої проводиться аналіз, повинна відповідати слідуючим вимогам:

1 Повинна мати дані щодо прийняття обґрунтованих управлінських рішень;

2 Повинна мати дані для оцінки динаміки і перспектив зміни прибутку підприємства;

3 Повинна мати дані щодо оцінки ресурсів, які є на підприємстві, зміни і ефективність їх використання.

Для проведення комплексного економічного аналізу використовують такі інформаційні ресурси:

- нормативно-довідкова інформація;

- планова інформація;

- облікова інформація;

- звітно-статистична інформація.

Планова інформація виражена у системі планових завдань, показників та інших даних, які визначають поведінку господарюючих суб’єктів у визначеному плановому періоді.

Облікова інформація утворюється за визнаними національними положеннями (стандартами) облікового процесу, за прийнятою підприємством обліковою політикою та іншими регламентами облікового процесу.

Звітно-статистична інформація – це систематизована інформація обліку та інформація спеціальних статистичних обстежень.

Виділяють зовнішні і внутрішні джерела інформації. Зовнішні джерела даних аналізу: спеціалізовані окремі видання (бюлетені агентств з маркетингових досліджень, бюлетені агенств стратегічного планування і прогнозування, дослідження Інституту ринкових реформ тощо); вторинні видання (бюлетені статистики, баланси банків, бюлетені міжнародних інформаційних агенств); спеціальні джерела (соціологічного опитування, вибіркових обстежень та ін).

Внутрішні джерела інформації для аналізу: статут господарюючого суб’єкта та документи про його реєстрацію; бухгалтерські документи; статистична звітність; документи планування діяльності господарського суб’єкта; контракти, договори, домовленості; внутрішні інструкції; звіти експертів та аудиторів; матеріали інвентаризації, перевірок контролюючих органів тощо.

Достовірність і практична результативність економічного аналізу залежить від достовірності економічної інформації, її адекватності у вираженні реальних господарських явищ і процесів.

Питання для закріплення матеріалу

1. Сутність економічного аналізу.

2. Характеристика основних прийомів і методів аналізу.

3. Інформаційні ресурси, які використовують в економічному аналізу.

4. Вимоги щодо інформаційного забезпечення аналізу.

5. Зовнішні і внутрішні джерела інформації.

Завдання для практичних занять





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 565 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...