Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача 1. Статутний капітал акціонерного товариства (АТ), сформований за рахунок простих акцій, становить 1 млн грн



Статутний капітал акціонерного товариства (АТ), сформований за рахунок простих акцій, становить 1 млн грн.

Визначити мінімальний розмір наступної емісії акцій, якщо при цьому товариство планує випустити привілейовані акції на суму 0,3 млн грн, а згодом здійснити емісію облігацій у розмірі 1 млн грн.

Розв’язок:

Оскільки АТ може емітувати привілейованих акцій на суму не більш як 10 %, а облігацій – не більш як 25 % статутного капіталу, мінімальний розмір статутного капіталу має бути визначений так, щоб виконувались обмеження як за обсягом емісії привілейованих акцій, так і облігацій. Якщо вважати, що привілейовані акції на суму 0,3 млн. грн.. становлять не більш як 10 % статутного капіталу, останній має бути не меншим за 3 млн. грн. (0,3: 0,1). Для того щоб облігаційна позика не перевищувала 25% статутного капіталу, останній має становити не менш як 4 млн. грн. (1: 0,25). Тому загальний розмір статутного капіталу повинен бути не меншим як 4 млн. грн., а з огляду на 1 млн. грн. сформованого статутного капіталу розмір наступної емісії має бути не меншим як 3 млн. грн.

Задача 2

Протягом року АТ отримало прибуток у розмірі 500 тис. грн. 25 % прибутку сплачено акціонерам у вигляді дивідендів, а 75 % залишились нерозподіленими.

Наскільки змінився протягом року акціонерний і власний капітал АТ?

Розв’язок:

Прибуток, що залишився в розпорядженні АТ після виплати дивідендів, становить 375 тис. грн (500 • 0,75). Оскільки він не був спрямований на збільшення статутного капіталу, а залишився нерозподіленим, акціонерний капітал, що визначається розміром статутного капіталу, залишився без змін, а власний капітал, однією зі складових якого є нерозподілений прибуток, збільшився на 375 тис. грн.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1611 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...