Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 12. Паркова культура



Історія садово-паркового мистецтва нараховує більш восьми тисячоріч. Стилі садів, що сформувалися за настільки тривалий час, подібно іншим видам мистецтва (архітектурі, живопису, літературі) були відображенням епохи. До XIX ст. сади здебільшого створювалися для знаті і служили «візитною карткою» правлячої еліти. Саме тому в садах з такою силою і виразністю проявилися національні і релігійні особливості, а також світогляд людини і відношення його до природи.

Регулярний стиль досяг свого розквіту в XVII ст. у Франції і зв’язаний з ім’ям Людовіка XIV. Його правління - апогей французького абсолютизму. Легенда приписує Людовіку XIV вислів «Держава - це я».

Можна виділити наступні характерні ознаки регулярних садів:

· Рельєф виражений мало, уся композиція носить площинний характер.

· Формування середовища йде по лініях підпорядкування природи, геометричним формам, протилежним вільним м’яким лініям полів, рік, лісів.

· Яскраво виражена основна вісь композиції - стрижень усього регулярно розпланованого простору. На ній розташовуються центральний будинок садиби, водні каскади і сходи. Підлегле положення займають променеві і діагональні алеї, що ведуть від центра в глибину парку. Усе планування саду будується за законами симетрії.

· Територія оформлена терасами, що закінчуються підпірними стінками. Тераси з’єднуються між собою сходами, що є одним з головних декоративних елементів саду.

· Головний вхід розташований у нижній частині саду для того, щоб ще при вході гості були уражені величчю всієї композиції.

· Партерна частина саду оформлена вишуканими квітниками з використанням кольорового піску, гравію, прикрашена скульптурами і декоративними вазонами.

· У саду віддається перевага рослинам, що добре піддаються стрижці і довго зберігає форму. В умовах середньої смуги Росії для цих цілей підходять із хвойних рослин: кіпарисовики, туї, ялина сиза, ялина колюча; з листяних: бирючина, бересклет, глід, барбарис, перстач, кизильник, спіреї, клен, декоративні зливи і яблуні, липа мілколистна.

Тепер, знаючи основні принципи створення регулярного саду, давайте розглянемо, у якому випадку актуальне використання цього стилю сьогодні. Використання регулярного планування саду доречно в тому випадку, якщо заміська резиденція призначена для прийому гостей, яких необхідно вразити вишуканістю, смаком і статком. Однак необхідно врахувати, що створення саду в регулярному стилі вимагає щодо великих просторів і безперервної роботи професійного садівника.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1020 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...