Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Силова схема навантаження валів редуктора



Силова схема навантаження валів має на меті визначити напрямок сил у зачепленні редукторної пари, консольних сил з боку відкритих передач і муфти, реакцій у підшипниках, а також напрямок обертаючих моментів і кутових швидкостей валів.

Схема може виконуватися на міліметровому папері або за допомогою комп’ютерного забезпечення на ПК і повинна містити: назву схеми; силову схему навантаження валів в ізометрії; координатну систему осей X, Y, Z для орієнтації схеми; основний напис; таблицю силових і кінематичних параметрів передачі (рис. 5.4...5.6).

Рис. 5.1. Схема сил у зачепленні косозубої циліндричної передачі:

а — напрямок лінії зуба колеса — ліве, шестерні — праве; б — колеса — праве, шестерні — ліве

Рис. 5.2. Схема сил у зачепленні конічної передачі з круговим зубом і прямозубої:

а — напрямок лінії зуба колеса — ліве, шестерні — праве; б — колеса — праве,

шестерні - ліве

Рис. 5.3. Схема сил у зачепленні черв'ячної передачі:

а — напрямок лінії витка черв'яка ліве; б — праве

Рекомендується наступний порядок виконання силової схеми:

1. Намітити розташування елементів силової схеми відповідно до кінематичної схеми привода.

2. Довільно розташувати і викреслити аксонометричні осі X, Y, Z (під кутом 120°): вектори сил у зачепленні, консольних сил і реакцій у підшипниках зобразити кольором відповідної осі.

3. Викреслити в довільних розмірах (дотримуючи пропорції) вали, підшипники, редукторну пару, елемент відкритої передачі і муфту відповідно до умовних позначень за ГОСТ 2.770 — 68 (табл. 5.3). Позначити підшипники: А і В — на швидкохідному валу, С і D — на тихохідному.

4. Вибрати напрямок гвинтової лінії коліс (черв'яка). У циліндричних косозубих передачах прийняти шестерню з лівим зубом, колесо - з правим; у конічних передачах з круговими зубцями - шестерню з правим зубом, колесо - з лівим; напрямок витків черв'яка в черв'ячній передачі – правий (рис. 5.1...5.3).

5. Визначити напрямок обертання швидкохідного і тихохідного валів редуктора ( і ) по напрямку обертання двигуна.

Схема навантаження валів циліндричного одноступінчатого редуктора
 
 

Рис. 5.4. Приклад схеми навантаження валів циліндричного одноступінчастого





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 1614 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...