Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Домогосподарство та його ознаки



Згідно з аналізом моделі кругопотоку, домогосподарство можна визначити як економічну одиницю, що складається з однієї або більше осіб, постачає економіку ресурсами і використовує отримані кошти для купівлі товарів і послуг, які задовольняють потреби людини. Як синоніми до поняття домогосподарства також використовують терміни домашнє господарство та сімейне господарство.

Система національних рахунків використовує повніше визначення поняття домогосподарства: невелика група людей, що проживають в одному помешканні, повністю або частково об’єднують свої доходи і майно, спільно споживають певні види товарів та послуг.

Поняття сім’ї (родини) і домогосподарства близькі, але не тотожні. Сім’я здебільшого є соціальною основою домогосподарства, проте домогосподарство може складатися лише з однієї особи.

Сім’я – це двоє або більше людей, пов’язаних родинними зв’язками, які об’єднані спільністю побуту, взаємною моральною відповідальністю і взаємодопомогою. Сім”я є первинною суспільною одиницею, натомість домогосподарство – одиниця економічна. Термін сімейне господарство власне наголошує і на тісній спорідненості понять сім’я та домогосподарство, і на відмінності між ними.

Це тлумачення акцентує увагу на таких важливих аспектах, як спільне житло, спільні бюджет і ведення господарства, узгоджене ухвалення економічних рішень.

Домогосподарства можна класифікувати за низкою демографічних та економічних ознак. Важливими демографічними характеристиками домогос-подарств є їх чисельність, склад та місце проживання. Основним економічним критерієм, за яким поділяють домогосподарства, є рівень їхніх доходів та багатства.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 2153 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...