Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 3



Вивчення конструкції та роботи установки для електродугової металізації

3.1 Мета і завдання роботи

Метою роботи є ознайомлення з процесом металізації. Завданням роботи є вивчення конструкції і принципу дії металізатора ЕМ - 14М, вивчення технологічних можливостей, а також отримання практичних навиків його експлуатації.

3.2 Тривалість і місце проведення роботи

Робота виконується у лабораторіях кафедри зносостійкості та відновлення деталей. Тривалість роботи – 2 години.

3.3 Основні теоретичні положення

Суть процесу металізації полягає в тому, що метал, який розплавляється дугою (при електрометалізації), або ацетиленокисневим полум'ям (при газовій металізації) розпиляється струменем стиснутого повітря і покриває поверхню деталі, що відновлюється. Металеві частинки, які попадають на відновлювальну поверхню, зчіпляються з нею і утворюють суцільне покриття.

Процес дугової металізації здійснюється, спеціальним апаратом – металізатором.

Принцип роботи металізатора ЕМ-14М, технічна характеристика та основні параметри якого наведені в таблиці 3.1, полягає в розплавлені двох дротяних електродів електричною дугою, яка утворюється між ними, і розпиленні металу струменем стиснутого повітря.

Металізатор ЕМ-14М призначений в основному для нанесення ручним способом антикорозійних покрить, як в монтажних, так і цехових умовах. Дозволяє також виконувати роботи з метою відновлення зношених поверхонь, декоративної обробки, нанесення жаростійких покрить. Матеріалом покрить може бути: алюміній, цинк, молібден, сталь, мідь та інші метали з температурою плавлення не більше 3000 °С, які випускаються промисловістю у вигляді дроту.

Таблиця 3.1 – Технічна характеристика металізатора ЕМ-14М

Назва параметру Значення
1. Діаметр дроту, що використовується, мм   1,5 - 2,0
2. Швидкість подачі дроту, м/хв (м/год) 2 - 12 (120 - 720)
3. Робочий тиск стиснутого повітря, МПа 0,5 – 0,6
4. Робочий струм дуги, А  
5. Робоча напруга дуги, В 17 – 44
6. Потужність дуги, кВт  
7. Продуктивність розпилення, кг/год алюмінію цинку сталі молібдену   12,5
8. Найбільший розхід стиснутого повітря, м3/хв (м3/год)   1,5 (90)
9. Маса, кг 2,3

Привід турбінний (рисунок 3.1) забезпечує безперервне обертання роликів механізму подачі дроту і плавне регулювання їх числа обертів. При подачі стиснутого повітря на лопатки робочого колеса турбіни, вал турбіни починає обертатись. Швидкість обертання колеса турбіни може досягати 35000 хв-1.

Ротор турбіни обертається всередині кільцевого зазору утвореного внутрішньою поверхнею стального кільця і зовнішньою поверхнею постійного магніту. В роторі при цьому будуть наводитись індукційні струми, які гальмують його обертання. Величина індукційних струмів, а, відповідно, і гальмівного моменту будуть залежати від степені заглиблення магніту всередину кільця, що регулюється маховичком.

1 – маховичок; 2 – постійний магніт; 3 – ротор;

4 – турбіна; 5 – вал турбіни; 6 – магнітопровід

Рисунок 3.1 – Привід турбінний

Редуктор триступінчатий (рисунок 3.2) має дві черв’ячні ступені, які розміщені в герметичному корпусі. Герметичність здійснюється з боку турбінного приводу лабіринтним ущільненням. Двоступінчатий черв'ячний редуктор передає обертання на третю ступінь редуктора, за допомогою якої здійснюється регулювання швидкості подачі дроту. Положення шестерень на рисунку 3.2 відповідає подачі дроту з швидкостями від 5,5 до 12 м/хв. Для отримання швидкості подачі дроту від 2 до 6,5 м/хв шестерні необхідно поміняти місцями.

1 – кришка верхня; 2 – ручка; 3 – підвіска;

4 – гвинт притискний; 5 – ролики; 6 – болт;

7, 13 – зубчасті колеса; 8, 12 – черв’яки;

9 – втулки ізоляційні; 10 – ролики ведучі;

11 – ущільнення лабіринтне; 14, 15 – змінні шестерні

Рисунок 3.2 – Редуктор триступінчатий

Механізм подачі дроту складається з ведучих роликів, закріплених на ізоляційних втулках. На відкидній верхній кришці закріплені притискні ролики, які розміщені на підвісці, що може гойдатись. В робочому стані кришка повинна бути закрита, а її положення зафіксоване ручкою. Необхідне зусилля притискання роликів до дроту встановлюється за допомогою притискного гвинта, розміщеного на кришці.

У головки розпилювача (рисунок 3.3) на передній стінці ізоляційного матеріалу встановлені струмоведучі шини з припаяними до них контактними трубками. На трубках закріплюються основи при допомозі клемових затискачів. Трубки одночасно служать для закріплення головки розпилення на корпусі металізатора. На верхній поверхні основ закріплені направляючі пластини, за допомогою яких струм передається дротам, які рухаються. Для отримання надійного контакту і фіксування точки перехрещування дротів, їх притискають до направляючих пластин спеціальними вкладками, які вставлені в скоби і підтискаються пружинами. На передню стінку накручується ковпак. Через отвір в передній стінці стиснуте повітря поступає всередину ковпака. Вихід стиснутого повітря відбувається з сопла, через яке також проходять рухомі дроти. На передню частину ковпака одягнуто захисний екран. В головці розпилення передбачена можливість регулювання положення точки перехрещування дротів. Регулювання досягається за рахунок обертання основ на контактних трубках і переміщення направляючих пластин по верхній поверхні основ при допомозі ексцентрикових гвинтів. На нижній частині передньої стінки до виступаючих шин підключають кабелі від джерела живлення.

Повітряний кран служить для подачі в металізатор стиснутого повітря, яке призначене для обертання турбіни і розпилення металу.

Металізатор можна використовувати для механізованого напилення. В нижній частині ручки виконано різьбовий отвір для закріплення металізатора на супорті токарного верстата або іншого пристрою, який забезпечить необхідне відносне переміщення металізатора і поверхні, яка металізується.

1 – трубка контактна; 2 – передня стінка;

3 – пластина напрямна; 4 – пружина; 5 – вкладка;

6 – гвинт спеціальний; 7 – ковпак; 8 – сопло;

9 – екран захисний; 10 – шина; 11 – основа;

12 – скоба; 13 – кабель

Рисунок 3.3 – Головка розпилювача

Для роботи металізатора ЕМ-14М необхідне наступне допоміжне обладнання: мережа стиснутого повітря; джерело струму; вентиляція; касети з дротом.

Стиснуте повітря підводиться до споживача трубкою діаметром не менше 3/4". Поряд з вентилем повинен бути встановлений манометр. Подача повітря від труби до металізатора здійснюється гумово-тканевим рукавом діаметром 12 мм.

Металізатор ЕМ-14М працює на постійному струмі від зварювальних перетворювачів, які використовуються для зварювання в середовищі вуглекислого газу: ПСГ-500, ПСУ-500, ВДГ-302. Джерело струму повинно мати плавне регулювання напруги в межах від 17 до 44 В.

Пуск металізатора в роботу проводиться в такій послідовності:

1) завести дріт в металізатор так, щоб його кінці не торкались один одного і кромки повітряного сопла;

2) відкрити повітряний кран;





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 505 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...