Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місце сімейного права у правовій системі України



Одні вчені вважають, що сімейне право є складовою цивільного права. Це обумолено тим, що по-перше, обидві галузі регулюють одні й ті ж подібні правовідносини, тобто майнові правовідносини на грунті шлюбу і рідства та особисті відносини; по-друге, оскільки і в цивільному праві регламентуються майнові та особисті немайнові правовідносини, то немає підстав для розмежування цих галузей, і таким чином сімейне право є складовою частиною цивільного права.
Інші вчені вважають, що сімейне право - самостійна галузь, яка принципово відрізняється від інших галузей права. Вони стверджують, що майнові та особисті немайнові відносини, які є об`єктом сімейного права, мають ряд особливостей:
-ці відносини виникають з рідства, шлюбу, усиновлення, і всі майнові відносини випливають з особистих; ці відносини пов`язують не сторонніх, а близьких осіб - родичів, подружжя;

-в першу чергу, це особисті немайнові відносини, і лише в другу чергу, вони є майновими;

-сімейні права та обов`язки не можна відчужувати, передавати, купувати, продавати чи дарувати;

-ці правовідносини регулюються окремим кодексом;

-процес розгляду сімейних справ та виконання рішень суттєво відрізняється від розгляду та виконання цивільних;

-ці відносини в Україні в багатьох випадках регулюються нормами моралі, а не тільки правовими нормами.

Це дає підстави розглядати цю галузь права як специфічну, самостійну, що має об`єктом особисті та майнов відносини, які виникають на грунті шлюбу, рідства та усиновлення.
Сімейне право регулює певне коло суспільних відносин і обумовлюється базисом суспільства.
Сімейне право тісно пов`язане з цивільним правом, особливо зі спадковим, житловим правом.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 5642 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...