Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування радіометра



1.3.1 Заходи безпеки при застосуванні радіометра

У радіометрі відсутні зовнішні деталі, на які могла б потрапити напруга, небезпечна для життя. При роботі з джерелами іонізуючих випромінювань повинні дотримуватись вимоги радіаційної безпеки, викладені в таких документах:

- «Норми радіаційної безпеки України (НРБУ–97)», затверджені Міністерством охорони здоров`я України 14 липня 1997 року;

- «Основні санітарні правила протирадіаційного захисту України», затверджені Головним державним санітарним лікарем України 28 грудня 2000 року. Безпосереднє застосування радіометра небезпеки для обслуговуючого персоналу та навколишнього середовища не становить.

1.3.2 Порядок роботи з радіометром

Для увімкнення радіометра необхідно короткочасно натиснути кнопку «РЕЖИМ». Про ввімкнення радіометра свідчить інформація, що висвічується на радіокристалічному цифровому індикаторі, мигання світлодіода під цифровим індикатором та звукова сигналізація зареєстрованних гамма-квантів.

Підсвітка автоматично вмикається на Чс при кожному натисканні будь-якої з кнопок управління.

1.3.3 Вимірювання ПЕД фотонного іонізуючого випромінювання

Режим вимірювання ПЕД фотонного іонізуючого випромінювання вмикається пріоритетно з моменту ввімкнення радіометра. Ознакою цього режиму є мигаючий світлодіод навпроти відповідного мнемонічного позначення під цифровим індикатором. При цьому на рідкокристалічному цифровому індикаторі вже через 10 с будуть висвічуватись результати вимірювань, які відразу дають можливість оперативного оцінювання рівня випромінювання. До отримання достовірної статистично обробленої інформації цифровий індикатор буде мигати. Час статистичної обробки залежатиме від інтенсивності випромінювання і не буде перевищувати 70 с. Одиниці випромінювання виражені в мк3в /год.

Коли випромінювання ПЕД характеризує фотонне іонізуюче випромінювання, необхідно радіометр орієнтувати метрологічною міткою «+» у напрямку до об'єкта обстеження.Результатом вимірювань ПЕД слід уважати середнє арифметичне з п’яти останніх вимірювань після припинення мигання цифрового рідкокристалічного індикатора.

Кожний зареєстрований гамма-квант буде супроводжуватись звуковим сигналом. До завершення інтервалу вимірювання буде спостерігатись мигання цифрових розрядів рідкокристалічного індикатора.

Інтервали та піддіапазони вимірювань будуть установлюватись автоматично залежно від інтенсивності випромінювання, що вимірюється.

Примітка. Для оперативного оцінювання рівня випромінювання процес статичної обробки слід зупиняти примусово. Для цього, змінивши об'єкт обстеження, необхідно короткочасно натиснути кнопку «ПОРІГ». У результаті приблизну оцінку рівня гамма-фону кожного нового об'єкта можна буде здійснити протягом 10 с.

На момент увімкнення радіометра у ньому автоматично встановлюється значення порогового рівня за ПЕД – 0,30 мкЗв/год.

1.3.4 Вимірювання та індикація поверхневої щільності потоку бета-частинок

Для вимірювання щільності потоку бета-частинок необхідно короткочасно натиснути кнопку «РЕЖИМ». Цей режим є наступним після режиму індикації вимірюваного значення ПЕД фотонного іонізуючого випромінювання. Ознакою цього режиму є мигаючий світлодіод навпроти відповідного мнемонічного позначення під цифровим індикатором. При цьому, після завершення першого інтервалу вимірювання на рідкористалічному цифровому індикаторі будуть висвічуватись нулі, оскільки в радіометрі відбувається автоматичне віднімання гамма-фону детектора при вимірюванні поверхневої щільності потоку бета-частинок. Одиниці, в яких здійснюється вимірювання, виражені в част./(см2·хв)

Для вимірювання поверхневої щільності потоку бета-частинок необхідно радіометр зорієнтувати вікном, що знаходиться навпроти детектора, паралельно до обстежуваної поверхні і розташувати на мінімальній відстані від неї.

Для автоматичного врахування гамма-фону детектора та поверхні, що обстежується, при вимірюванні поверхневої щільності потоку бета-частинок необхідно здійснювати два вимірювання:

- перше – із закритим за допомогою кришки-фільтра вікном детектора в режимі вимірювання ПЕД фотонного іонізуючого випромінювання;

- друге – із відкритим вікном детектора в режимі вимірювання поверхневої щільності бета-частинок.

Результатом вимірювань при цьому буде різниця між другим і першим вимірюваннями, що вираховуються автоматично.

Результатом вимірювань поверхневої щільності потоку бета-частинок слід уважати середнє арифметичне з п`яти вимірювань після припинення мигання цифрового рідкокристалічного індикатора.

Кожна зареєстрована бета-частинка та гамма-квант будуть супроводжуватись звуковими сигналами.

Інтервали та піддіапазони вимірювань будуть установлюватись автоматично, залежно від інтенсивності випромінювання, що вимірюється.

Примітка. На момент увімкнення радіометра в ньому автоматично встановлюється значення порогового рівня по поверхневій щільності потоку бета-частинок – 0,04*103част/(мс2·хв).





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...