Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Оборотні кошти



6.1. Сутність оборотних коштів та їх організація.

6.2. Необхідність і методи обчислення оборотних коштів. Поняття норм і нормативів оборотних коштів, їх розрахунок.

6.3. Джерела формування оборотних коштів.

6.4. Показники стану оборотних коштів.

6.5. Показники ефективності використання оборотних коштів.

Основні терміни і поняття:

Оборотні кошти, норма оборотних активів, норматив оборотних активів.

Для здійснення власної фінансово-господарської діяльності підприємство повинно мати у своєму розпорядженні відповідні виробничі фонди. За характером своєї участі у процесі виробництва вони поділяються на основні і оборотні. В основі такого поділу полягає відмінність у русі вартості засобів праці і предметів праці.

На відміну від основних виробничих фондів оборотні фонди споживаються в одному виробничому циклі і їхня вартість повністю переноситься на вартість виготовленої продукції. При цьому одна їхня частина в речовій формі входить до створеного продукту і набирає товарної форми, в якій її буде використано споживачем. Інша частина також повністю споживається у процесі виробництва, але, втрачаючи свою споживну вартість, у речовій формі до продукту праці не входить (паливо). Складові елементи оборотних коштів підприємства предсталені на рисунку 6.1.

Рисунок 6.1 – Складові елементи оборотних коштів підприємства

Оборотні кошти це грошові ресурси, які вкладено в оборотні виробничі фонди і фонди обігу для забезпечення безперервного виробництва та реалізації продукції, які беруть участь у виробничому процесі один раз і повністю переносять свою вартість на собівартість продукції.

Класифікація оборотних коштів.

Залежно від участі у кругообігу коштів виділяють: оборотні кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди; оборотні кошти, авансовані у фонди обігу.

За методами планування виділяють: нормовані; ненормовані. За джерелами формування виділяють: залучені; власні та прирівняні до власних; інші. Залежно від ліквідності виділяють: абсолютно ліквідні кошти; швидко реалізовані оборотні кошти; повільно реалізовані оборотні кошти. Залежно від ступеня ризику вкладання капіталу виділяють: оборотний капітал з мінімальним ризиком вкладень; оборотний капітал з середнім ризиком вкладень; оборотний капітал з високим ризиком вкладень.

Залежно від стандартів обліку і відбиття в балансі підприємства виділяють: оборотні кошти в запасах; кошти; розрахунки; інші активи.

Залежно від матеріально-речовинного утримання виділяють: предмети праці; готова продукція і товари; гроші і кошти в розрахунках.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...