Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретичні основи



Коли говориться про багатомірну організацію даних, не мається на увазі те, що дані представляються кінцевому користувачеві у вигляді чотирьох або п’ятивимірних гіперкубів. Коли говориться про багатомірність, мається на увазі не багатомірність візуалізації, а багатомірне подання при описі структур даних і підтримка багатомірності в мовах маніпулювання даними.

Основними поняттями багатомірної моделі даних є: вимір (Dіmensіon) і показник (Measure).

Вимір - це множина однотипних даних, утворюючих одну із граней гіперкуба. Наприклад - Дні, Місяці, Квартали, Роки. Прикладами географічних вимірів є: Міста, Райони, Регіони, Країни й т.д. У багатомірній моделі дані виміри відіграють роль індексів, використовуваних для ідентифікації конкретних значень (показників), що перебувають в осередках гіперкуба.

Показник - це поле (звичайно цифрове), значення якого однозначно визначаються фіксованим набором вимірів.

OLAP-сервери можуть зберігати багатомірні дані по-різному. У будь-якому сховищі даних - і у звичайному, і в багатомірному - поряд з детальними даними, що витягають із оперативних систем, зберігаються й сумарні показники (агреговані показники, агрегати), такі, як суми обсягів продажів по місяцях, по категоріях товарів і т.п. Агрегати зберігаються в явному виді з єдиною метою - прискорити виконання запитів. Адже, з одного боку, у сховищі накопичується, як правило, дуже великий обсяг даних, а з іншого боку - аналітиків у більшості випадків цікавлять не детальні, а узагальнені показники. І якщо щораз для обчислення суми продажів за рік довелося б підсумувати мільйони індивідуальних продажів, швидкість, швидше за все, була б неприйнятною.

Але прискорення обробки запитів відбувається за рахунок збільшення як обсягів даних, так і часу на їхнє завантаження. Причому збільшення обсягу може стати "вибухообразним". Ступінь "розбухання" даних при обчисленні агрегатів залежить від кількості вимірів куба й структури цих вимірів, тобто співвідношення кількості "батьків" й "дітей" на різних рівнях виміру.

Як детальні дані, так й агрегати можуть зберігатися або в реляційних, або в багатомірних структурах. Багатомірне зберігання дозволяє звертатися з даними як з багатомірним масивом, завдяки чому забезпечуються однаково швидкі обчислення сумарних показників і різні багатомірні перетворення по кожному з вимірів.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 167 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...