Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості запису цифрової інформації



Основними правилами запису цифрової інформації в текстах офіційно-ділового стилю є такі:

1. Простий кількісний числівник, який називає однозначне число (без вказівки на одиниці виміру) в запису відтворюється словом, а не цифрою: дефектних виробів повинно бути не більше двох. Так само пишуться однозначні числівники, якими позначаються часові межі: випробування повинні тривати три – п’ять місяців. Якщо однозначне число супроводжується найменуванням одиниць виміру, воно пишеться цифрами: 7 центнерів сіна.

2. Складні і складені числівники записуються цифрами, крім тих випадків, коли ними починається речення: Було забраковано 28 виробів з цієї партії і Двадцять вісім виробів з цієї партії було забраковано.

3. Цілі числа, які виражаються кількома знаками, прийнято записувати, розбиваючи їх на класи з допомогою пропусків: 100 000 т, 253 530 грн.

4. Запис порядкових числівників відрізняється від запису кількісних. Якщо запис ведеться арабськими цифрами, то порядковий числівник вводиться в текст з відмінковим закінченням: по 3-му класу точності, вироби 3-го сорту. При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться лише один раз: вироби 1, 2 і 3-го сортів. Деякі порядкові числівники для розрізнення позначаються з допомогою римських цифр, проте без відмінкових закінчень, наприклад, порядкові номери кварталів.

5. Складні слова, перша частина яких – цифрове позначення, можуть писатися в документації комбіновано: 100-процентний, 50-кілометровий. У таких випадках дозволяється другу частину скорочувати, якщо це одиниця виміру: 50-км, 7-мм.

6. Окремі види інформації передаються у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів: 473 000 і 473 тис., 1 000 000 і 1 млн.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 2926 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...