Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальне навчання і перевірка знань з питань охорони праці працівників, які виконують роботи підвищеної небезпеки



Спеціальне навчання з питань охорони праці повинно проводитись для всіх працівників, у тому числі й посадових осіб, які безпосередньо виконують роботи з підвищеною небезпекою, зазначені у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15 та зареєстрованому Міністерством юстиції України 15.02.2005 р. за № 232/10512 (далі – Перелік).

Навчальний план, тобто обсяг навчання, згідно з п. 4.3 Типового положення визначається роботодавцем. Навчальна програма розробляється з обов'язковим урахуванням специфіки підприємства, конкретних видів робіт, умов праці на конкретному робочому місці. Бо зрозуміло, що умови роботи зварника, наприклад, на нафтохімічному комбінаті, будуть суттєво відрізнятися від умов роботи того ж зварника на швейній фабриці або вугільній шахті тощо. Взагалі сенс проведення спеціального навчання з питань охорони праці якраз і полягає в тому, щоб максимально врахувати всі можливі ризики (небезпеки праці, травмонебезпечні ситуації тощо) під час виконання конкретної роботи, в конкретних умовах і на конкретному підприємстві.

Спеціальне навчання з питань охорони праці проводиться, як правило, безпосередньо на підприємстві, тому не потребує отримання дозволу органів Держпромгірнагляду. Згідно з п. 4.2 Типового положення роботодавець може здійснювати спеціальне навчання й у навчальному закладі, який має дозвіл органів Держпромгірнагляду на проведення навчання з питань охорони праці.

Спеціальне навчання проводиться за програмами, затвердженими роботодавцем. Програма спеціального навчання має містити відповідні правила, норми та інструкції, враховувати специфічні особливості підприємства, організації та технології виробництва, конкретних професій та видів робіт. Навчальні програми повинні передбачати теоретичне і практичне навчання.

Типовим положенням не регламентується обсяг спеціального навчання, який залежить від обсягу нормативної бази з охорони праці для конкретної професії (професій, які суміщаються) або виду робіт.

Не треба змішувати спеціальне навчання з питань охорони праці із професійним навчанням на виробництві. Професійне навчання робітника закінчується кваліфікаційною атестацією та присвоєнням кваліфікації відповідно до Положення про порядок кваліфікаційної атестації та присвоєння кваліфікації особам, які здобувають професійно-технічну освіту, затвердженого спільним наказом Мінпраці та Міносвіти від 31.12.98 р. № 201/469. У разі успішного завершення кваліфікаційної атестації присвоєння кваліфікації підтверджується документом державного зразка – свідоцтвом про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 09.08.2001 р. № 979.

Якщо професійна підготовка, перепідготовка або підвищення кваліфікації проводяться безпосередньо на підприємстві, то згідно з п. 4.2 Типового положення спеціальне навчання є складовою зазначеної професійної підготовки.

Спеціальне навчання закінчується перевіркою знань працівника комісією підприємства та видачею посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці. У разі неможливості створення комісії з перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві перевірка знань проводиться комісією спорідненого підприємства або теруправління спеціально вповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 4972 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...