Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні розділи дисципліни „Основи охорони праці”. Суб’єкти і об’єкти охорони праці



Основи охорони праці – це дисципліна, яка пов’язана з безпекою життєдіяльності; науковою організацією праці; ергономікою; інженерною психологією; технічною естетикою.

Метою вивчення дисципліни є надання знань, умінь, здатностей (компетенцій) для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров’я та працездатності працівників у різних сферах професійної діяльності.

Сутність охорони праці полягає у визначенні можливих небезпечних і шкідливих виробничих факторів, що можуть проявитися при проведенні запланованих для виконання робіт; прогнозуванні моментів прояву зазначених факторів; проведенні необхідних профілактичних заходів.

Дисципліна „Основи охорони праці” комплексна і містить у собі наступні розділи:

- загальні питання охорони праці;

- правові та організаційні основи охорони праці;

- державне управління охороною праці, державний нагляд і громадський контроль за охороною праці;

- організація охорони праці на підприємстві;

- навчання з питань охорони праці;

- профілактика травматизму та професійних захворювань;

- основи фізіології та гігієни праці;

- основи виробничої безпеки;

- основи пожежної профілактики на виробничих об’єктах;

Об’єктом охорони праці є здоровя і працездатність людини.

Субєками охорони праці є працівники (фізичні особи) та роботодавеці (як фізичні, так і юридичні особи незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання, а також їх представництва й філії, наділені правом прийняття і звільнення працівників).





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 11596 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...