Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гострик – збудник ентеробіозу



Локалізація: тонкий кишечник.

Географічне поширення: повсюдне.

Морфологічні особливості: Гельмінт білого кольору, невеликих роз­мірів. Самка завдовжки до 10 мм, самець - 2-5 мм. Задній кінець самки витягнутий і загострений, а в самця заокруглений, спіралеподібно зігнутий (ознака статевого димор­фізму). Гострики живляться вмістом кишечнику, здатні споживати кров.

Життєвий цикл: Гострик - геогельмінт, паразитує лише у людини. Зміни хазяїна немає. Запліднена самка переважно вночі виповзає з аналь­ного отвору хазяїна і в перианальних складках впродовж 15-20 хв від­кладає яйця (12000 - 15000). Після цього гине. Основний симптом - свербіж у ділянці заднього проходу, особливо вночі, що триває декілька днів і повторюється через 3-4 тижні.

Шляхи зараження. Ентеробіоз належить до контактних гельмінтозів. Він реалізується завдяки поглинанню яєць гостриків з продуктами харчування, які забруднюються через руки хворої на ентеробіоз людини. Яйця гостриків можуть потрапляти на постільну білизну хворого. Вони потрапляють на іграшки, на предмети побуту.

Лабораторна діагностика. Матеріалом для дослідження є зскрібок із перианальних складок або відбиток на спеціальній липкій стрічці та випо­рожнення хворого.

Профілактика. Проводять масове обстеження дітей, особливо в ди­тячих колективах. Велике значення має проведення санітарно-освітньої роботи, підвищення медичної грамот­ності населення, чітке і постійне дотримання правил особистої гігієни. Хворий на гельмінтоз підлягає лікуванню.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 598 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...