Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини розвитку вад плоду



Фактори середовища, які здатні ви­кликати порушення, вади розвитку, каліц­тва, називаються тератогенними (гр. teras — потвора, чудовисько). Тератогенні чинники діють упродовж певних критичних періодів онтогенезу, особливо під час ембріогенезу. Наука, що вивчає причини виникнення, механізми формування і проявів уроджених дефектів, називається тератологією, а природжені аномалії або вади розвитку називають тератомами.

Тератогенні фактори поділяють на три групи: фізичні (механічний вплив, радіація, рентген-промені, ультрафіолетове випромінювання), хімічні (алкоголь, нікотин, наркотики, лікарські препарати) та біологічні (паразити, віруси). У різ­ні періоди розвитку ембріон виявляє­ться чутливим до тих чи інших фізич­них факторів і хімічних речовин, які потрапляють у організм матері. Найбільшу небезпеку становить вплив тератогенних чинників на початкових етапах ембріогенезу (імплантація, нейруляція, органогенез та гістогенез). Так, вагітним на ранніх строках жінкам, з обережністю призначають ультразвукове та рентгенологічне дослідження. У Західній Європі у 50-х роках XX ст. народилось кілька тисяч по­твор від матерів, які при­ймали патентований снотворний засіб талідомід, який випускала одна із ве­ликих західнонімецьких фармацевтич­них фірм. Каліцтво полягало у від­сутності або недорозвиненні кінцівок, порушень у будові скелету, обличчя та інших органів. На сьогодні встановлено, що і ряд інших фармакологічних речовин у ор­ганізмі вагітної жінки виклика­ють смерть плода або каліцтва його. Тератогени можуть бути причиною не тільки морфологічних, але і функ­ціональних аномалій. Так, дози гідроксисечовини, які не викликають морфологічних порушень у централь­ній нервовій системі зародка, приво­дять до її функціональних розладів. Причиною ряду каліцтв є токсини паразитів. Відмічені різноманітні по­роки розвитку немовлят при захворю­ванні матері токсоплазмозом, збудник якого — одноклітинний організм із ти­пу найпростіших — токсоплазма (Тохорlasma gondii).





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...