Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичні завдання. 1. Неповнолітній П., 17 років та його двоюрідний брат С., старший за нього на два роки, вчинили розбійний напад і були затримані



1. Неповнолітній П., 17 років та його двоюрідний брат С., старший за нього на два роки, вчинили розбійний напад і були затримані.

Затриманий як підозрюваний, С. відмовився від послуг захисника. Але через кілька днів, коли він узнав, що при допиті П. був присутній захисник, він оскаржив дії слідчого прокурору. У скарзі С. стверджував, що слідчий поставив його у нерівне положення з П., незважаючи на те, що останній теж відмовився від послуг захисника. Такі дії слідчого обмежують його, С., права на захист й суперечать принципу рівності громадян перед законом і судом.

На скільки обґрунтованою є скарга С.? В чому полягає сутність рівності громадян перед законом i судом? Чи існує різниця між поняттями “право на захист” i “право мати захисника”?

2. 10 червня 2013 р. неповнолітній Ж. необережним пострілом із знайденого ним у лісі ще 2 роки тому пістолета поранив свого однокласника Е. Лікар, до якого звернувся Е. про допомогу, повідомив 12 червня ц.р. міліцію. Цього ж дня, було проведено огляд місця події, освідування потерпілого, у неповнолітнього Ж. вилучено зброю та внесено відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Під час досудового розслідування Ж. заявив, що з вилученого у нього пістолета у травні він здійснив постріл у невідому жінку, яка йшла лісом. Крім того, експертиза вогнепальної зброї встановила, що пострілом з цього ж пістолета був убитий гр. А. у 2006 році.

Визначить з якого моменту розпочалися кримінально-процесуальні правовідносини у кримінальному провадженні щодо Ж.?

3. Під час судового розгляду щодо обвинуваченню Онопка в вчиненні грабежу суд встановив, що він, румун за національністю, має незакінчену середню освіту, володіє молдавською та російською мовами.

Під час досудового розслідування переклад здійснював студент юридичного факультету Л., який в цей час проходив практику у слідчого і добре володіє молдавською мовою. Він же допоміг Онопкі розібратися із змістом повідомлення про підозру та матеріалами кримінального провадження.

Враховуючи те, що Онопко не володіє мовою судочинства обвинувальний акт було складено також російською. Під час підготовчого провадження суддя прийняв рішення про повернення обвинувального акта прокуророві, тому що порушено засади кримінального провадження.

Надайте оцінку рішення судді. Які вимоги кримінально-процесуального закону були порушені?





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...