Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глосарій до теми



Антиглобалізм – протестні соціальні рухи, дії яких спрямовані проти неоліберальної версії глобалізації та американізації міжнародних відносин.

Глобалізація – фаза і процес сучасної поглибленої та багатоаспектної інтеграції держав та регіонів, що відбувається в умовах і завдяки новітнім інформаційним технологіям, які перетворюють планету в єдиний світ.

Зовнішня політика – діяльність держави на міжнародній арені, яка регулює відносини з іншими суб’єктами зовнішньополітичної діяльності: державами, міжурядовими та неурядовими організаціями та іншими акторами.

Світова політика – взаємодія традиційних та нових акторів світового політичного процесу в умовах глобалізації, а також фактор формування сучасної світової системи.

Міжнародні відносини – сукупність економічних, політичних, ідеологічних, правових, дипломатичних та інших зв'язків і взаємовідносин між державами і системами держав, між основними класами, основними соціальними, економічними, політичними силами, організаціями та громадськими рухами, що діють на світовій арені, тобто між народами в самому широкому сенсі цього слова

Міжнародне право – це особлива правова система, яка регулює міжнародні відносини його суб'єктів за допомогою юридичних норм, створюваних шляхом фіксованого (договір) або мовчазно вираженого (звичай) угоди між ними і забезпечуваних примусом, форми, характер і межі якого визначаються в міждержавних угодах.

Тести до теми: «Світова політична система на сучасному етапі»

1.Яка категорія виступає центральною в аналізі міжнародних відносин:

1. Національний інтерес 2. Зовнішня політика 3. Реалізм

4. Внутрішня політика 5. Актори політики

2. Засновником якої школи міжнародних відносин є Ганс Моргентау:

1. Реалізм 2. Постмодернізм 3. Марксизм 4. Неомарксизм 5. Лібералізм

3. Нетиповими акторами світової політики виступають:

1. Політичні партії 2. Національні держави 3. Ватикан 4. Міжнародні корпорації 5. ООН





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 327 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...