Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічні та неекономічні блага. Товар і його властивості



Благо — все те, що здатне задовольняти людські потре­би, наприклад, плоди природи, продукти праці, послуги, будь-які явища, що задовольняють певні потреби людини, відповідають її Інтересам, цілям та прагненням. Неекономічні блага надаються людині природою, тобто без прикладання її праці, у необмеженій кількості (по­вітря, морська вода, сонячне тепло). Економічні блага це блага економічної (трудової) діяль­ності людини, які існують в обмеженій кількості.Економічне благо в умовах товарного виробництва набуває форми товару. Товар це економічне благо, що задовольняє певну по­требу людини і використовується для обміну (купівлі— продажу на ринку). найважливішими характерис­тиками товару є його споживча вартість і вартість. Споживча вартість — це здатність товару задовольняти будь-яку потребу людини. Вартість товару — це уречевлена в товарі суспільна пра­ця виробника. Корисність - показує ступінь задоволення або при­ємності, які отримує конкретна людина від споживання того чи іншого товару або послуги. Цінність - оцінку ступеня корисності блага індивідом.Поєднання вартості й цінності відбивається в ціні. Ціна - форма грошового ви­раження вартості й цінності товару.Цінність благ залежить також і від їхньої рідкості. Рідкість — характеристика економічних благ, що відобра­жає обмеженість ресурсів для задоволення безмежних потреб суспільства.

20.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 1407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...