Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція (2 год). Методологія. Позитивізм. Причинний аналіз: залежність соціального явища від соціального середовища



Методологія. Позитивізм. Причинний аналіз: залежність соціального явища від соціального середовища. Функціональний аналіз: відповідність між суспільним інститутом і певною потребою суспільства як цілого.

Предмет соціології. Специфіка і нередукованість соціальної реальності. Соціальні факти як елементи соціальної реальності. Факти колективної свідомості і факти морфологічні як внутрішнє соціальне середовище. Соціологізм. Натуралізм. Суспільство як більш багата змістом щодо індивідів реальність. Вимога пояснення соціального соціальним. Священність і моральна вищість суспільства над індивідами.

Ненормальні форми розподілу праці. Аномія як суспільний стан, коли відсутня чітка моральна регуляція поведінки індивідів. Соціальна нерівність як загроза органічної солідарності. Неадекватний розподіл праці. Відповідність виконуваних робітниками функцій та їх здатностей і нахилів як умова їх солідарної діяльності.

Самогубство як суспільне явище. Соціальне середовище як головна причина самогубства. Егоїстичне, альтруїстичне, аномічне та фаталістичне самогубство.

Соціальна солідарність. Функціональна залежність між силою соціальних зв’язків, характерних для певного виду солідарності та відносною величиною, інтенсивністю, визначеністю колективної свідомості. Право як видимий символ солідарності. Механічна солідарність. Поглинення індивідуальності колективом. Репресивне право. Органічна солідарність. Розподіл праці як основа нового типу солідарності через відчуття залежності індивідів один від одного. Реститутивне право.

Мораль як система об’єктивних правил поведінки. Детермінація моралі стабільною суспільною структурою. Моральна регуляція. Вимога жорсткої ієрархії моральних правил за ступенем їх суспільного значення.

Семінар 2. – 2 год.

1. Методологія соціальних досліджень за Е.Дюркгаймом. Соціальний реалізм. Позитивізм. Критика ідеологічності у науковому пізнанні.

2. Поняття колективної свідомості. Соціальна інтеграція як феномен і як функція.

3. Соціальні факти, їх виявлення і пояснення.

4. Нормальне і патологічне у суспільстві. Політичні патології.

5. Поняття соціальної солідарності. Політичні прояви солідарності.

6. Функціоналізм у соціальній теорії.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Проаналізуйте одну з патологічних форм суспільного життя, виявлених Е.Дюркгаймом, та спробуйте виявити таку або подібну форму у сучасному суспільстві.

2. Проаналізуйте роль корпорацій у сучасному суспільстві згідно до поглядів Е.Дюркгайма.

Контрольні запитання та завдання

1. Як розуміти методологічне гасло-вимогу Дюркгайма «розглядати соціальні факти як речі»?

2. Чому статистика відіграє лише допоміжну роль при виявленні соціальних фактів?

3. Чому панівний тип соціальної солідарності визначає панівний у суспільстві тип права?

4. У чому відмінність механічної та органічної солідарності як типу соціального зв’язку?

Рекомендована література.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...