Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спеціальні вимоги щодо створення юридичної особи



В окремих випадках законодавець встановлює додаткові вимоги, яким повинні відповідати засновники або обмеження певних осіб у праві на створення організації:

1) вимоги, пов’язані з громадянством (державною належністю). Відповідно до ст.11 Закону України “Про об’єднання громадян” не можуть бути засновниками політичних партій іноземні громадяни та особи без громадянства. Відповідно до ст.9 Закону України “Про інформаційні агенства” від 28.02.1995р. право на заснування інформаційного агентства в Україні належить громадянам та юридичним особам України.

2) вимоги, пов’язанні з створенням окремих видів юридичних осіб. Найбільш великою групою з цієї категорії є обмеження на створення юридичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Так, відповідно до ст.2 Закону України “Про підприємництво” визначено обмеження у підприємництві для окремих категорій громадян. До першої групи відносяться громадяни, які перебувають на державній службі, зокрема: 1) військовослужбовці, 2) службові особи органів прокуратури, 3) суду, 4) державної безпеки, 5) внутрішніх справ, 6) державного арбітражу, 7) державного нотаріату, а також 8) органів державної влади і управління, які покликані здійснювати контроль за діяльністю підприємств.

О бмеження:

1) Найбільш чітко сформульвані о бмеження для осіб, які мають непогашену судимість за крадіжки, хабарництво та інші корисливі злочини.

2) Поряд з обмеженнями права на створення підприємств фізичними особами, законодавство знає випадки, коли обмеження такого права стосуються юридичних осіб. Так, відповідно до ст.22 Закону України “Про банки і банківську діяльність” засновниками, акціонерами (учасниками) комерційних банків не можуть бути місцеві Ради усіх рівнів, їх виконавчі органи, політичні і профспілкові організації, громадські фонди.

3) обмеження максимальної участі у створюваній юридичній особі. Прикладом ціього виду обмеження може бути ст.22 Закону України “Про банки і банківську діяльність”, відповідно до якої частка будь-кого із засновників, акціонерів (учасників) комерційного банку не повинна перевищувати 35 процентів статутного фонду.

4) обмеження стосовно мети створюваної юридичної особи. В окремих випадках закон дозволяє створювати певний вид юридичної особи лише для досягнення певних цілей засновника. Так, відповідно до ст. 22 Закону України “Про свободу совісті і релігійні організації” від 23 квітня 1991 року релігійні організації користуються правом заснування підприємств виключно для випуску богослужбової літератури і виробництва предметів культового призначення. Підприємства з іншою метою засновуватися релігійними організаціями не можуть.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...