Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвестиційний процес як складова інвестиційної діяльності



Інноваційна діяльність – сукупність практичних дій громадян, юридичних осіб (резидентів, нерезидентів) і держави для реалізації інвестицій.

Інвестиційний цикл — це комплекс заходів від моменту при­йняття рішення про інвестування до завершальної стадії інвести­ційного проекту: науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР), прийняття інвестиційних рішень, планування і проектування, підготовка до будівництва, будівництво, вихід на проектні показники і режим окупності вкладень.

Інвестиційний цикл складається з трьох основних періодів:

1) передінвестиційна фаза;

2) фаза інвестицій — вкладення коштів;

3) експлуатаційна фаза — відшкодування вкладених коштів.

Різноманітність видів інвестиційних циклів та їх складний взаємозв'язок зумовили широке використання на практиці й у наукових дослідженнях поняття «інвестиційний процес». У більш вузькому тлумаченні поняття «інвестиційна діяльність» застосо­вують саме цей термін. Він зазвичай пов'язується з обґрунтуванням і реалізацією інвестиційних проектів.

Широкомасштабні проекти мають велику кількість стадій ви­конання.

Для чіткого встановлення довгострокових орієнтирів при вкладенні коштів велике значення має питання про стадії інвес­тиційного процесу.

Зазвичай інвестиційний процес розпочинається з мотивації інвестиційної діяльності (рис. 1.2). Основним мотивом такої діяль­ності може бути надлишок певних коштів у суб'єкта господарю­вання або приватної особи, яких не влаштовують проценти за банківськими депозитами та відсутність повної гарантії збере­ження вкладів. Інвестор, який є власником цих нагромаджень (заощаджень), прагне придбати на інвестиційному ринку фінан­сові активи або інвестиційні товари (реальні активи), тобто вкла­сти капітал.

Однак, щоб опанувати якийсь певний інвестиційний проект, за­мало лише мотивації для інвестиційної діяльності. Як правило, вла­сникові нагромаджень дуже важко зупинитися на якомусь конкрет­ному проекті, оскільки у нього немає впевненості в тому, що інвес­тиції принесуть прибуток, що вони для нього не будуть втрачені.

З метою забезпечення захисту інвестицій при виборі проекту проводиться низка передінвестиційних досліджень: вивчаються всі інвестиційні ризики, виконуються маркетингові дослідження, оцінюються напрями інвестування.

Обґрунтування доцільності інвестицій потребує розгляду яко­мога більшої кількості інвестиційних проектів з метою вибору найліпшого. Зазвичай в цьому інвестору допомагають інші учас­ники (посередники) інвестиційного процесу.

Як правило, для здійснення інвестиційного проекту, особливо великого, інвестору не вистачає власних коштів і він прагне одер­жати позичковий, або залучений, капітал, тобто використати, крім власних, інші джерела фінансування. Визначення джерел фінансування (інвестиційних ресурсів), обґрунтування їхньої структури передує інвестуванню, воно необхідне для переконан­ня і залучення до проекту інших учасників інвестиційного процесу.

Ресурсне забезпечення проекту здійснюється також за допо­могою інших учасників інвестиційної діяльності, як правило, на контрактних засадах.

Освоєння інвестицій означає їхню капіталізацію, тобто ство­рення фінансових і реальних активів. Реалізація інвестиційного проекту не закінчується введенням в експлуатацію. Експлуатація його потребуватиме нових інвестицій для підтримки та розвитку виробництва.

В останні роки в Україні збільшилася кількість активних учас­ників інвестиційного процесу. Проведення приватизації призвело до збільшення різних фінансових посередників, розгалуження ринкової інфраструктури.

Отже, можна виділити такі стадії інвестиційного процесу:

Державне регулювання інвестиційного процесу — податко­ві пільги, субсидії, амортизаційні пільги, кредитна політика НБУ тощо;

Планування — визначення державних пріоритетів, індика­тивне планування;

Фінансування — фінансування з бюджету державних під­приємств соціальних програм і оборони. Приватний та акціонер­ний капітал;

Проектування — розроблення проектів приватними інжи­ніринговими та консалтинговими фірмами, проектно-будівельно-промисловими фірмами (девелоперами). Розроблення проектів на конкурсній основі та їх реалізація через тендери;

Забезпечення інвестицій матеріально-технічними ресурса­ми — оптові поставки через товарно-сировинні біржі. Комплекс­не постачання за прямими комерційними угодами;

Освоєння інвестицій — будівництво об'єкта під ключ девелоперами за контрактом з інвестором;

Кінцева здача об'єкта в експлуатацію — здача об'єкта інве­стору.

В сучасних умовах Україна постала перед об'єктивною необ­хідністю активізації інвестиційного процесу. Структурне та якіс­не оновлення виробництва й створення ринкової інфраструктури потребує значного збільшення обсягів інвестицій.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1062 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...