Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Елегазові Вимикачі



Властивості елегаза

Елегаз являє собою з'єднання, що має хімічну формулу SF6. Це безбарвний газ без запаху щільністю 6,52кг/м3 при нормальному атмосферному тиску і температурі 0°С, приблизно в п'ять разів важче повітря. Елегаз містить 21,95% сірки і 78,05% фтору.

Як і вуглекислий газ, при атмосферному тиску елегаз може знаходитися тільки в газоподібному і твердому стані. При тиску 105Па температура переходу з твердого стану в газоподібне (температура сублімації) дорівнює - 63,8°С. При тисках вище 2,28х105Па в залежності від температури елегаз може знаходитися у всіх трьох агрегатних станах. При такому тиску температура точки скраплення дорівнює -50,8°С (для води, вільної від повітря, точка скраплення має місце при температурі +0,01°С и тиску 611Па).

Елегаз може бути зріджений тиском, що дозволяє транспортувати його в балонах у рідиному стані. У порівнянні з повітрям елегаз має такі переваги:

- Електрична міцність у 2,3¸2,5 рази вище, ніж у повітря. При тиску 2х105Па міцність елегаза наближається до міцності трансформаторного масла.

- Висока питома об'ємна теплоємність (майже в 4 рази вище, ніж у повітря) дозволяє збільшити навантаження струмоведучих частин, зменшити масу міді в комутаційному апараті.

- Дугогасна здатність камери подовжнього дуття з елегазом у 5 разів вище, ніж з повітрям.

- Мала напруженість електричного поля в стовпі дуги, завдяки чому різко скорочується знос контактів. Зменшується ефект термо­дина­мічної закупорки сопла. Це дозволяє збільшити відстань між кон­тактами, підвищити напруги на кожному контактному проміж­ку, збіль­шити допустиму швидкість відновлення напруги на про­міжку.

- Елегаз є інертним газом, який не вступає в реакцію з киснем, воднем, слабко розкладається дугою. Сам елегаз не токсичний, хоча деякі його продукти розкладу небезпечні.

До недоліків елегаза варто віднести високу температуру його скраплення. Так при тиску 13,1xl05Па з газоподібного стану в рідке елегаз переходить при температурі 0°С. Це вимагає або підігріву, або використання елегаза при більш низькому тиску. При тиску 3,5х105Па температура скраплення складає мінус 40°С. До недоліків також варто віднести складність і енергозатратність одержання гарних результатів - потрібен елегаз з високою чистотою (без домішок).





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...