Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема:“визначенняістинної середньої та



НАСИПНОЇ ГУСТИНИ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ”

Мета: Вивчити основні методи визначення істинної, середньої та насипної густини будівельних матеріалів. (ДСТУ БВ.2.7-42-97 Методи визначення водопоглинання, густини і морозостійкості будівельних матеріалів і виробів.)

Обладнання та матеріали:

Зразки будівельних матеріалів правильної та неправильної геометричної форми, ваги технічні та торгівельні, фарфорова ступка з товкачиком, лінійки, колба Ле-Шательє, об’ємомір з водовідвідною трубкою, електроплитка, парафін, стандартний мірний циліндр об’ємом 1-2 л.

Дослід 1: Визначення істинної густини будівельних матеріалів.

Істинна густина - маса одиниці об’єму абсолютно щільного матеріалу без пор і пустот. Істинну густину (г/см3) обчислюють за формулою:

; (1.1)

де: m - маса матеріалу, г;Vа - абсолютний об’єм матеріалу (без пор і пустот), см3.

Мал.1.1. Колба Ле-Шательє

Для визначення істинної густини спочатку матеріал висушують при температурі 105 °С, подрібнюють в агатовій ступці або кульовому млині та просіюють через сито з сіткою № 008. На технічних терезах зважують 80-100 г. порошку (М) з похибкою не більше 0,01 г. Колбу Ле-Шательє (мал.1.1.) наповнюють водою, або інертною для даного матеріалу рідиною, до рівня нижньої мітки. Подрібнений матеріал всипають в колбу невеликими порціями через скляну лійку, спостерігаючи за тим, як піднімається рівень рідини. Порошок припиняють висипати в колбу, коли рівень рідини в ній досягне верхньої позначки. При цьому об’єм рідини, яка знаходиться між позначками дорівнюватиме абсолютному об’єму всипаного порошку (Vа=20 см3). Залишок порошку зважують (m1) з похибкою не більше 0,01 г. і за різницею між першим і другим зважуваннями визначають масу порошку, всипаного в

колбу (

m1

Істинну густину матеріалу обчислюють по формулі 1.1. і визначають як середнє арифметичне з трьох паралельних визначень. Отриманні данні порівнюють з довідковими даними. Результати досліджень заносять в таблицю 1.1.

Таблиця1.1

Результати визначення істинної густини матеріалу

№ п/п Показники Умовні позна-чення Один. вимір. Дослід
1-й 2-й 3-й
  Маса наважки матеріалу М г.      
  Маса залишку матеріалу m1 г.      
  Маса матеріалу, всипаного в колбу г.      
  Об’єм витісненої води Vа см3      
  Істинна густина матеріалу г/см3      
  Середнє арифметичне значення істинної густини матеріалу г/см3      
  Істинна густина матеріалу по довіднику г/см3      

Висновок:________________________________________________________________________________________________________________________________





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...