Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спортивний напрям



Навчальний предмет Кількість годин на тиждень
Художньо-естетичний
10 кл 11 кл 12 кл
Математика      

Зміст і структура навчальних профілів. Засвоєння змісту освіти у загальноосвітніх закладах із профільним навчанням має, по-перше, забезпечувати загальноосвітню підготовку учнів, по-друге - підготовку до майбутньої про­фесійної діяльності.

Профіль навчання охоплює таку сукупність предметів: базові, профільні та курси за вибором.

Базові загальноосвітні предмети становлять інваріантну складову змісту середньої освіти й є обов'язковими для всіх профілів. Ці предмети реалізують цілі й завдання загальної середньої освіти. Зміст навчання і вимоги до підготовки старшокласників визначаються державним загальноосвітнім стандартом.

Профільні загальноосвітні предмети - це цикл предметів, які реалізують цілі, завдання і зміст кожного конкретного профілю. Вони обов'язкові для учнів, які обрали даний профіль навчання. Профільні предмети вивчаються поглиблено. Особливостями вивчення є: більш глибоке і повне опанування понять, законів, теорій, передбачених стандартом освіти; дотримання системно­го викладу навчального матеріалу, його логічного упорядкування; широке ви­користання знань із споріднених предметів; застосування активних методів навчання, організація дослідницької, проектної діяльності учнів. Поглиблене вивчення саме циклу предметів запобігає вузькій спеціалізації, яка здебільшого не відповідає реальним потребам, інтересам старшокласників (нерідко їх ціка­вить не один предмет, а група предметів, не одна професія, а ряд близьких про­фесій). Профільні предмети забезпечують також прикладну спрямованість навчання за рахунок інтеграції знань і методів пізнання та застосування їх у різних сферах діяльності, в т.ч. й професійній, яка визначається специфікою профілю навчання.

Зміст профільних предметів реалізується за рахунок варіативної та інварі­антної складових змісту загальної середньої освіти.

У профільних загальноосвітніх навчальних закладах передбачається опа­нування змісту предметів на різних рівнях:

1.Рівень стандарту - обов'язковий мінімум змісту навчальних предметів, який не передбачає подальшого їх вивчення (наприклад, математика у філо­логічному профілі; хімія та біологія у профілі інформатика або їх інтегрований варіант у цих профілях).

2.Академічний рівень - обсяг змісту, достатній для подальшого вивчен­ня предметів у вищих навчальних закладах, - визначається для навчальних
предметів, які є не профільними, але базовими або близькими до профільних
(наприклад, загальноосвітні курси біології, хімії у фізико-технічному профілі
або загальноосвітній курс фізики у хіміко-біологічному профілі).

Зміст навчання па першому і другому рівнях визначається державним за­гальноосвітнім стандартом.

3.Рівень профільної підготовки - зміст навчальних предметів поглиблений, передбачає орієнтацію на майбутню професію (наприклад, курси фізи­ки й математики у фізико-математичному профілі або курси біології та хімії у хіміко-біологічному профілі).

Профільних предметів має бути не більше двох-трьох з однієї або споріднених освітніх галузей (наприклад, фізика, інформатика і математика, хімія і технології біологія й екологія, географія й економіка тощо). Так, у профілях, де профільними обрано природничі предмети біологія і хімія, реш­та природознавчих предметів (фізика, географія) вивчається за програмою академічного рівня.

Зміст окремих навчальних предметів може інтегруватися. Так, у профілях природничо-математичного і технологічного спрямування може вивчатися інтегрований курс "Суспільствознавство", а у профілях суспільно-гуманітарного, художньо-естетичного і спортивного напрямів - "Природознавство".

Курси за вибором - це навчальні курси, які входять до складу профілю навчання. Їх основні функції: поглиблення і розширення змісту профільних предметів або забезпечення профільної прикладної і початкової професійної спеціалізації навчання. Курси за вибором створюються за рахунок варіативного (шкільного та регіонального) компонента змісту освіти. Кількість курсів, що пропонується, має бути надлишковою, з якої учень вибирає обов'язкові.

Загальноосвітні школи створюють ті чи інші профілі навчання за рахунок комбінацій базових, профільних предметів і курсів за вибором. Цим самим забезпечується гнучка система профільного навчання, яка дає змогу обрати стар­шокласнику індивідуальну освітню програму.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...