Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аудит у системі господарського контролю



Аудит як окремий інститут ринкової інфраструктури і специфічна форма незалежного фінансового контролю є складовою загальної системи економічно- го (господарського) контролю. У сучасних умовах в Україні формується систе- ма економічного контролю, який можна поділити на адміністративний і неза- лежний, які мають істотну різницю (рис. 1.3).

Велика кількість користувачів фінансової звітності та іншої обліково- економічної інформації, які по-різному пов'язані з діяльністю суб'єктів господа- рювання і мають різні інтереси, потребує виконання аудиторами різних видів аудиту. Крім того, структура ринкового господарства, в якому левова частка належить підприємствам малого та середнього бізнесу, також сприяє розвитку різних видів аудиту (рис. 1.4). Таким чином, хоча аудит і входить до загальної системи економічного контролю, його функції є ширшими ніж суто контрольні. Функції аудиту при цьому виступають як основні напрями, що характеризують його суть, зміст, соціальне значення, завдання і цілі. Вони можуть бути представ- лені наступними функціями:

- системотворною (розгляд підприємства як відкритої системи, яка ви- пробовує вплив довкілля і само впливає на неї);

- констатуючою (пізнання обліково-економічних явищ);

- інформаційною (інформування суб'єктів господарських стосунків про обліково-економічні явища діяльності);

- евристичною (відкриття нових закономірностей, що виникають в про- цесі розвитку предмета дослідження);

- методологічною (визначення прийомів і способів перевірки);

- профілактичною (попередження можливості здійснення відхилень, ви- явлення різного роду недотримання законності);

- прогностичною (визначення тенденцій розвитку явищ, що вивчаються, відповідно до об'єктивних законів їх розвитку).

У сучасному суспільстві аудитори крім контрольної функції виконують також інші завдання і допомагають підприємництву ефективно функціонувати.



Аудит






Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 925 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...