Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Центральна нервова система (ЦНС)



ЦНС є одним з основних регуляторів всіх життєвих процесів у організмі дитини. До 7-літнього віку, як правило, закінчується диференціювання нервової тканини кори великих півкуль головного мозку. Нервові клітини у всіх шарах кори набувають характерної розвинутої форми і стають схожими на клітини кори дорослої людини. Продовжується мієлінізація нервових волокон.

Посилено розвиваються асоціативні волокна, що зв’язують різні нервові центри і відділи кори великих півкуль мозку одну з іншою.

Удосконалення ЦНС у школярів молодших класів виражається перш за все у розвитку та посиленні процесів гальмування в корі головного мозку. Кора великих півкуль набуває більш вираженого регулюючого та затримуючого значення в поведінці дитини.

Школяр віком 7 – 8 років на значно вищому рівні може контролювати, обдумувати свої дії та вчинки. У нього швидко зростає стриманість і коли необхідно, він здатний приховати свої переживання, гальмувати емоційні прояви і утримувати свої поривання. Хоча, звісно, зміни, що відбуваються в даному періоді мають індивідуальний відтінок у кожної дитини.

Поряд із розвитком процесів гальмування в корі великих півкуль наростають і стабілізуються явища концентрації збудження. Цим і обумовлюється можливість активної уваги і свідомої зосередженості.

Розвиток процесів гальмування, концентрації та стійкості нервових процесів в ЦНС дитини 7 – 12 років створює в цьому віці достатню основу для навчання та виховання. Саме завдяки цим віковим особливостям у функціональному розвитку ЦНС дитина в школі здатна займатись систематичною навчальною роботою і осмислювати свою діяльність.





Дата публикования: 2015-02-28; Прочитано: 636 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...