Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Преамбула. Міністри підтверджують важливість соціального аспекту Болонського Процесу



19 червня 1999 року після Сорбонської Декларації, міністри, відповідальні за вищу освіту, з 29 європейських країн підписали Болонську Декларацію. Міністри дійшли згоди з приводу загальних завдань для створення узгодженого єдиного загальноєвропейського простору вищої освіти до 2010 року. Під час попередньої конференції, що минула в Празі 19 травня 2001 p., було збільшено кількість завдань і підтверджене зобов'язання створити загальноєвропейський простір вищої освіти до 2010 р. 19 вересня 2003 р. міністри, відповідальні за вищу освіту, із 33 європейських країн зустрілися в Берліні для розгляду досягнутих результатів і визначення пріоритетів і нових завдань на майбутнє з метою прискорення процесу встановлення загальноєвропейського простору вищої освіти. Були прийняті такі положення, принципи і пріоритети:

Міністри підтверджують важливість соціального аспекту Болонського Процесу. Необхідність збільшення конкурентоспроможності повинна відповідати цілям поліпшення соціальних характеристик загальноєвропейського простору вищої освіти, спрямованого на зміцнення соціальних зв'язків і зменшення нерівності за статевою ознакою як на національному, так і на загально-європейському рівні. У цьому контексті міністри підтверджують своє ставлення до освіти як до суспільного блага і суспільної відповідальності та підкреслюють необхідність переваги в міжнародному академічному співробітництві і програмі обміну академічних цінностей.

Міністри належним чином беруть до уваги висновки Європейських Рад, що відбулися в Лісабоні (2000) і в Барселоні (2002), спрямованих на створення в Європі "найконкурентоспроможнішої і динамічної економіки у світі, заснованої на знаннях і здатної забезпечити стійкий економічний ріст, більшу кількість і кращу якість робочих місць і великої соціальної згуртованості", а також закликають до подальших дій більш близького співробітництва в рамках Болонського Процесу.

Міністри приймають до уваги звіт про стан робіт, доручений Комісії з розвитку Болонського Процесу між Прагою і Берліном. Також приймається до уваги звіт Trends-111, підготовлений Європейською Асоціацією Університетів (EUA), а також результати семінарів, організованих як частина робочої програми між Прагою і Берліном декількома країнами-учасницями й установами вищої освіти, організаціями і студентами. Міністри стежать за подальшими національними звітами, що є свідченням значного прогресу в галузі застосування принципів Болонського Процесу. Нарешті, беруться до уваги зауваження Європейської Комісії і Ради Європи і визнається їхня підтримка в ході реалізації Процесу.

Міністри поділяють думку про те, що усі зусилля будуть спрямовані на забезпечення більш тісних зв'язків між вищою освітою і дослідницькими системами в кожній із країн-учасниць. Загальноєвропейський простір вищої освіти на цьому початковому етапі матиме велику користь від спільної діяльності з європейським дослідницьким простором, зміцнюючи в такий спосіб фундамент для Європи Знань. Метою, безперечно, є збереження європейського культурного багатства та мовної різноманітності, що грунтуються на культурній спадщині різних традицій, і стимулювання інноваційного потенціалу та соціального й економічного розвитку за допомогою розширеного співробітництва між європейськими вузами.

Міністри визнають фундаментальну роль вузів і студентських організацій у розвитку загальноєвропейського простору вищої освіти. Також беруться до уваги повідомлення від Європейської Асоціації Університетів (EAU), що є результатом Грацької Конвенції вищих навчальних закладів, виступи Європейської Асоціації вищих навчальних закладів (EURASHE) і повідомлення ESIB - Національних спілок студентів Європи.

Міністри схвалюють зацікавленість інших регіонів світу в розвитку загальноєвропейського простору вищої освіти, а також вітають присутність представників європейських країн, які ще не вступили в Болонський Процес, а також представників робочої групи Загального простору вищої освіти Європейського Союзу, Латинської Америки і Карибського регіону (EULAC) як гостей конференції.





Дата публикования: 2015-02-17; Прочитано: 222 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...