Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кінематограф

Особливого розвитку в ці роки досяг український кінематограф. Його вершини — фільми О. Довженко "Україна в огні", С. Параджанова «Тіні забутих предків», Л. Осики «Захар Беркут»,Ю. Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою», Л. Бикова «В бій ідуть одні старики», І. Миколайчука «Вавілон ХХ». У той же час на екран не допускалися неприйнятні для режиму фільми, майстрам нав'язувалася тематика.

Протягом останніх 50 років швидко зростали міста, вони набували нового вигляду, йшло масове будівництво. Однак, за невеликими винятками, переважало панування типовоїзабудови, втрата багатьох народних традицій, відсутність сучасних будівельних технологій, бідність дизайну характеризували стан архітектури.

Таким чином, при значних досягненнях України до середини 80-х років в культурі, як і в інших сферах життя, стала очевидною глибока системна криза.

25. Віртуальне мистецтво як вид образотворчого: світова та українська традиції.

Медіа-мистецтво — сукупна назва жанрів сучасного мистецтва, які використовують новітні технології такі як комп'ютерна графіка, анімація, віртуальна реальність, відео, інтернет, робототехніку та біотехнології. Об'єкти медіа-мистецтва часто є інтерактивними і передбачають участь спостерігача.


Митці:

Нам Джун Пек

Біл Вайола

Медіамистецтво - це вид мистецтва, твори якого створюються і представляються за допомогою сучасних інформаційно- комунікаційних (або медіа) технологій, переважно таких як відео, комп'ютерні та мультимедіа технології, інтернет. Окремі групи творів часто характеризують, як «мистецтво нових медіа», «електронне мистецтво», «цифрове мистецтво».

Медіамистецтво включає в себе кілька жанрів, що розрізняються залежно від типу використовуваних технологій і форми подання творів:

відеоарт (у тому числі віджеінг)

саундарт

медіаінсталляція (іноді також медіаскульптура)

медіаперформанс

медіаландшафт (або медіасередовище)

мережеве мистецтво (інтернет- арт або нет-арт, іноді також веб -арт)

Однак типологія жанрів і форм медіамистецтва не обмежується цим списком, так як це надзвичайно гібридний в технічному і методологічному відносинах вид мистецтва, що інтенсивно розвивається разом з еволюцією технологій.

Віртуальна реальність втрутилась і міцно закріпилась у багатьох сферах життя, а в ХХІ сторіччі вона стала новим простором для творчості художників. Це мистецтво нового покоління, коли чіткі межі між автором і глядачем зникають, і тільки їхня взаємодія народжує новий твір.

Закономірно, що нові винаходи можуть ставати інструментарієм для людей мистецтва. Найсучасніших художників називають медіахудожниками або медіаартистами. Такі митці роблять і презентують свої твори за допомогою сучасних інформаційних та комунікаційних технологій – відео, комп’ютера, інтернету… Медіамистецтво на сьогодні має багато жанрів та різновидів, які постійно змінюються і розвиваються, зокрема це відеоарт, медіаінсталяції, медіаперформанс, інтернет-арт або нет-арт та інші.

Останній вид мистецтва – нет-арт (Net.art, або мережеве мистецтво) – це художні проекти, які можуть існувати виключно у веб-середовищі. Інтернет у даному випадку є обов’язковим та єдиним засобом вираження медіахудожника. Витвори мережевого мистецтва є унікальними і фактично заперечують головні ідеї традиційного мистецтва. Неможливо сходити в музей чи на виставку і побачити там ці твори, оскільки вони існують лише в онлайні і є результатом інтерактивності віртуального простору.

Автор, художник, створює лише головну ідею, контекст та інструментарій, за допомогою якого користувач може втілювати власні фантазії та задуми. Тобто на перший план виходить не демонстрація вже готового твору, а взаємодія, художнє спілкування. З цього випливає парадоксальний висновок: самого твору як матеріального об’єкта фактично не існує, тому зрозуміло, що нет-арт є некомерційним. Не потрібно платити за квиток у галерею, все відбуватиметься у вікні вашого браузера.



Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 287 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...