Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Групи електробезпеки



Група Знання Вміння
І Елементарні уявлення про небезпеку ураження електрострумом, заходи електробезпеки під час роботи на своїй ділянці або електроустановці  
ІІ Елементарне технічне знайомство з електроустановками, чітке уявлення про небезпеку ураження електрострумом, наближення до струмопровідних частин обладнання, основні заходи безпеки під час роботи на електроустановках Надання першої долікарської допомоги
ІІІ Будова електроустановок, уявлення про небезпеку під час обслуговування електроустановок, загальні правила техніки безпеки, правила допуску до роботи в електроустановках напругою до 1000 В, спеціальні правила техніки безпеки з робіт за посадовими обов’язками Обслуговування електроустановок, нагляд за роботою в електроустановках, надання першої допомоги
ІV Електротехніка в обсязі спеціалізованого профтехучилища, повне уявлення про небезпеку під час роботи з електроустановками, повністю - ПТЕ та ПТБ, загальна конструкція електроустановок, схеми та обладнання своєї ділянки Організація безпечного виконання робіт, нагляд за ними в електроустановках напругою до 1000 В, перевірка виконання необхідних заходів з техніки безпеки, навчання персоналу ПТБ, надання першої допомоги
V Всі схеми та обладнання своєї ділянки, ПТЕ та ПТБ у загальній та спеціальній частинах, причини вимог правил Організація безпечного виконання робіт та нагляд за ними в електроустановках будь-якої напруги, навчання персоналу ПТБ, надання першої допомоги

Як поділяються виробничі приміщення за ступенем електробезпеки.

За ступенем небезпеки ураження електричним струмом всі приміщення поділяються на три категорії: приміщення без підвищеної небезпеки; приміщення з підвищеною небезпекою; особливо небезпечні приміщення.

Приміщення з підвищеною небезпекою характеризуються наявністю однієї з наступних умов, що створюють підвищену небезпеку:

високої відносної вологості повітря (перевищує 75 % протягом тривалого часу);

високої температури (перевищує 35 °C протягом тривалого часу);

струмопровідного пилу;

струмопровідної підлоги (металевої, земляної, залізобетонної, цегляної і т. п.);

можливості одночасного доторкання до металевих елементів технологічного устаткування чи металоконструкцій будівлі, що з’єднані із землею та металевих частин електроустаткування, які можуть опинитися під напругою.

Особливо небезпечні приміщення характеризуються наявністю однієї із умов, що створюють особливу небезпеку:

дуже високої відносної вологості повітря (близько 100 %);

хімічно активного середовища;

одночасною наявністю двох чи більше умов, що створюють підвищену небезпеку.

Приміщення без підвищеної небезпеки характеризуються відсутністю умов, що створюють особливу або підвищену небезпеку.

Хто може бути допущеним до роботи з електроінструментом.

згідно п 6.7. ПБЕЕС (надалі, якщо не вказано окремо – розуміються ПБЕЕС)
Електрифікований інструмент (далі за текстом - електроінструмент) за умовами безпеки поділяється на такі класи:

I - електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, ізольовані і штепсельна вилка має заземлювальний контакт.

У електроінструмента класу I всі деталі, що перебувають під напругою, можуть бути з основою, а окремі деталі - з подвійною або посиленою ізоляцією;

II - електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, мають подвійну або посилену ізоляцію. Цей електроінструмент не має пристроїв для заземлення.

Номінальна напруга для електроінструмента класів I і II має бути не більше: 220 В - для електроінструмента постійного струму; 380 В - для електроінструмента змінного струму;

III - електроінструмент на номінальну напругу не вище 42 В, у якого ні внутрішні, ні зовнішні кола не перебувають під іншою напругою. Електроінструмент класу III призначений для живлення від безпечної наднизької напруги.

до роботи з електроінструментом допускаються Працівники, що пройшли навчання і перевірку знань щодо безпечного виконання робіт з застосуванням електроінструменту.

До роботи з електроінструментом класу I в приміщеннях з підвищеною небезпекою, та поза приміщеннями допускаються працівники з II групою електробезпеки.

До роботи з електроінструментом II і III класу достатньо I групи з електробезпеки.

Забороняється підключати електроінструмент напругою до 12 В до електричної мережі загального користування через автотрансформатор, резистор або потенціометр.

Забороняється працівникам, що працюють з електроінструментом, розбирати і ремонтувати інструмент, кабель, штепсельні з'єднання та інші частини самочинно, якщо ці роботи не входять до їх службових обов'язків.

Класифікація плакатів з техніки безпеки та знаків з безпеки.

Плакати та знаки безпеки поділяють на:

плакати, що забороняють:

плакати, що попереджують

плакати, що предписують

плакати, що вказують

2.1.195. ПРАВИЛ применения и испытания средств защиты, используемых в электроустановках, технические требования к ним

Плакаты и знаки безопасности следует применять для запрещения действий с коммутационными аппаратами, при ошибочном включении которых может быть подано напряжение на место работы; передвижения без средств защиты в ОРУ 330 кВ и выше с напряженностью электрического поля выше 15 кВ/м (запрещающие плакаты); для предупреждения об опасности приближения к токоведущим частям, находящимся под напряжением (предупреждающие плакаты и знаки); для разрешения определенных действий только при выполнении конкретных требований безопасности труда (предписывающие плакаты); для указания местонахождения различных объектов и устройств (указательные плакаты).

2.1.196. Плакаты и знаки безопасности должны изготавливаться в соответствии с

требованиями ГОСТ 12.4.026-76.

Яка відповідальність працівників, що порушили вимоги ПБЕ та як вони після цього допускаються до роботи в електроустановках.

згідно п 2.1.9-10. ПБЕЕС Працівники, що порушили вимоги Правил, усуваються від роботи і несуть відповідальність (дисциплінарну, адміністративну, кримінальну) згідно з чинним законодавством.

Працівники, що припустилися порушення вимог цих Правил, без позачергової перевірки знань до робіт в електроустановках не допускаються.

Працівник повторно складають іспит на перевірку знань з електробезпеки.

2.1.7. Кожний працівник особисто відповідає за свої дії в частині дотримання вимог цих Правил.

У випадку, якщо працівник самостійно не спроможний вжити дійових заходів з усунення виявлених ним порушень Правил, він зобов'язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника, а у випадку його відсутності - керівника вищого рівня.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 2016 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...