Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття про якість продукції. Надійність як складова якості техніки



ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ, ТЕРМІНИ, ВИЗНАЧЕННЯ ТА ПОЛОЖЕННЯ

Поняття якості та надійності техніки характеризуються такими, найчастіше вживаними визначеннями.

Продукція – це матеріалізований результат процесу трудової діяльності, отриманий у певному місці за певний інтервал часу і призначений для використання споживачами з метою задоволення їх потреб як суспільного, так і особистого характеру.

Продукція може бути готовою у незавершеному виробництві (у процесі виготовлення, вирощування тощо), ремонтуватись та ін. Продукція – узагальнене поняття, розрізняють два її види – вироби і продукти.

Вироби – одиниця промислової продукції, кількість якої може обчислюватись у штуках або екземплярах. В окремих випадках кількість певних деталей (наприклад, деталей кріплення) характеризується неперервною величиною і обчислюється за допомогою одиниць маси (ваги).

Продукти – результат роботи виробничого підприємства (нафтопродукти, волокно та ін.) або підприємства сільського й лісового господарства (зерно, м'ясо, деревина та ін.). Кількість продуктів характеризується неперервною величиною, яка обчислюється у кілограмах, тоннах, кубічних метрах, літрах.

Властивість продукції – об'єктивна особливість, яка може виявлятися при створенні, експлуатації або вживанні продукції.

Експлуатація – термін, який застосовується до об'єктів або виробів, які в процесі використання витрачають ресурс.

Вживання – це витрата продуктів і виробів у процесі їх використання (наприклад, нафтопродукти, метизи та ін.). Продукція має багато різних властивостей, сукупність всіх властивостей даної продукції дозволяє розрізняти певні її види.

Притаманні продукції властивості виявляються при проектуванні, технічному обслуговуванні, ремонті, зберіганні, транспортуванні.

Якість продукції – сукупність її властивостей, які зумовлюють придатність продукції задовольняти певні потреби споживачів згідно з її призначенням.

Якість продукції характеризується переліком простих і складних властивостей, які умовно можна об'єднати у такі групи: технічні (функціональні, експлуатаційні), виробничо-технологічні та економічні.

До технічних відносять: показники призначення (продуктивність, потужність, коефіцієнт корисної дії та ін.), надійність (безвідмовність, довговічність, ремонтоздатність та збереженість), показники ергономіки, естетики, патентоправові показники.

Виробничо-технологічні показники враховують ступінь стандартизації, уніфікації та взаємозамінності, технологічність виробництва.

До економічних показників відносять собівартість виготовлення, одночасні витрати експлуатаційників на придбання машин та витрати для її транспортування, налагодження тощо.

Найважливіша ознака якості промислової продукції – її надійність, яка виявляється в процесі роботи. Надійність – одна із складових частин якості.

Перелік виробів, надійність яких постійно турбує людину, дуже великий. Надійність пов'язана з якістю створення (виготовлення), тобто сукупністю властивостей процесу створення (виготовлення) виробів.

Якість виготовлення виробів визначається якістю обладнання, інструменту, сировини, матеріалів та комплектуючих деталей, якістю нормативної документації на виготовлення продукції та якістю праці виробників.

Розглянемо такі поняття як якість експлуатації виробів, ремонту виробів та якість праці.

Якість експлуатації виробів – це сукупність властивостей процесу експлуатації продуктів, від яких залежить відповідність цього процесу та його результатів встановленим вимогам. Вона залежить від якості експлуатаційної документації, експлуатаційного обладнання, пристосувань і приладів, запасних частин і приладів (разом з матеріалами), а також від якості праці експлуатаційників.

Якість ремонту виробів та якість об'єктів, призначених для ремонту, – це фактори, що визначають стан відремонтованої продукції.

Показник якості продукції – це кількісна характеристика однієї або кількох її властивостей, які характеризують якість. Цей показник розглядають стосовно до умов створення, експлуатації і вживання продукції.

Залежно від рівня узагальнення мети розрізняють такі показники:

одиничний – характеризує одну із властивостей продукції;

комплексний – кілька властивостей продукції;

інтегральний (або узагальнений) – це відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації або вживання продукції до сумарних витрат на її створення й експлуатацію або вживання.

Інтегральний показник якості у загальному вигляді обчислюють за формулою:

, (1.1)

де Е – сумарний корисний ефект від експлуатації або вживання продукції, наприклад, напрацювання (наробіток) за строк служби до капітального ремонту; Вс – сумарні витрати на створення продукції (розробка, монтаж та інші одночасні витрати); Ве – сумарні витрати на експлуатацію продукції (технічне обслуговування, ремонт та інші поточні витрати).

Формулу (1.1) застосовують для продукції, строк служби якої не перевищує року. В цьому випадку одночасні й поточні витрати підсумовують.

Для продукції, строк служби якої більше року, одночасні витрати на виробництво продукції припадають на останній рік її служби з використанням нормативного коефіцієнта, який враховує самоокупність продукції.

Величину, обернену інтегральному показнику якості продукції, називають витратами на одиницю корисного ефекту. В свою чергу, якість ремонту залежить від якості ремонтної технічної документації, ремонтного обладнання, пристосувань, приладів, інструмента, запасних частин та комплектуючих виробів, а також від праці ремонтників. Ефективність, якість і надійність системи "людина – машина" взаємозв'язані і залежать як від машини, так і від працівників.

Якість праці працівників – сукупність властивостей процесу праці, обумовлених здатністю і намаганням працівника виконувати певне завдання відповідно до встановлених вимог. Залежить від складності праці, кваліфікації, навику, психофізіологічного стану працівника та його ставлення до праці.

Система "людина – машина" в умовах сільськогосподарського виробництва надзвичайно складна. Підвищення ефективності використання сільськогосподарської техніки потребує постійного покращення її експлуатаційних можливостей, певної ремонтної бази, високої кваліфікації усіх виробників і користувачів тракторами, комбайнами, автомобілями та обладнання з механізації тваринницьких, переробних й ремонтних підприємств. Важлива роль у цій системі належить соціальному аспекту.

Кожну властивість, яка характеризує якість, оцінюють своїми показниками.

Кваліметрія – наукова галузь про кількісні методи оцінки якості, які використовуються для обґрунтування рішень при управлінні якістю продукції.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...