Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Варіанти кривих життєвого циклу товару



Існує безліч варіантів ЖЦТ. Тривалість і тенденції кожного етапу (тривалість, форми) - результат впливу комплексу факторів і маркетингових дій.

Крива буму описує дуже популярний продукт зі стабільним збутом протягом довгого часу. Прикладом такого товару може бути напій “Pepsi”. У випадку з такою кривою життєвого циклу товару фірма виробляє товар і отримує прибуток тривалий час.

Крива захоплення описує товар зі швидким злетом і падінням збуту. Часто таку криву має модний, популярний продукт. Як приклад такого товару можна навести свого часу популярні іграшки - тамагочі.

Крива тривалого захоплення описує також популярний товар, однак цьому товару як і раніше віддає перевагу частина споживачів.

Крива сезонності - крива такого товару, що добре продається протягом певних періодів часу, з'являється у всіх випадках циклічного попиту. Таким товаром може бути: зимовий чи літній одяг, новорічні сувеніри і багато чого іншого.

Крива нового старту чи ностальгії. Попит на цей товар падає, але через якийсь час відновлюється.

Крива провалу характеризує товар, що майже відразу перестає користуватися попитом у покупців.

Крива нових підйомів. Таку криву мають товари, збут яких перестає рости, але після невеликого вдосконалення і появи додаткових корисних властивостей компанії вдається знову збільшити збут. Таким товаром є жувальні гумки (“Орбіт”, “Дірол”), що спочатку позиціонувались як “засіб для догляду за зубами”, а зараз роблять це все краще і краще за рахунок використання нових компонентів (ксиліт) чи відмовлення від застосування старих (цукор).

Крива невдалого виведення. Таку криву мають товари, виведення на ринок яких було невдало сплановане і проведено, але при повторній спробі виведення вони одержали великий успіх.

На рисунку наведені варіанти кривих життєвого циклу товарів.


а) бум б) короткочасне захоплення


в) відновлення попиту г) сезонність або мода

(ностальгія)

Рисунок 7.2 - Варіанти окремих кривих життєвих циклів товару

Наприклад, для модельєрів-кутюр'є крива їх товарів буде носити вигляд бума, а виробників пива - сезонність або мода.





Дата публикования: 2015-01-25; Прочитано: 2047 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...