Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зовнішнє середовище маркетингу



Дія підприємства на конкретному ринку залежить також від сил, які надають зовнішній вплив на нього. Маркетологом потрібно постійно аналізувати чинники, які можуть негативно впливати на його діяльність на цьому ринку або виявляти позитивні чинники, які сприяють розвитку бізнесу.

Звичайно виділяють 6 груп чинників макросередовища:

- економічні;

- демографічні;

- політико-правові;

- науково-технічні;

- природні (екологічні);

- культурні.

Економічні – рівень споживання залежить від добробуту громадян, показників розвитку економіки, виробництва прод3укції, розподілу національного багатства.

Демографія – це наука, яка вивчає народонаселення. Зростання чисельності населення, його міграція, зміна сфер зайнятості впливають на потреби в окремих видах товарів.

Політика та право – закони, нормативні акти можуть суттєво впливати на роботу на окремих ринках, покращити або погіршити конкурентоспроможність підприємства.

Природнє середовище забезпечує виробників ресурсами та їх стан впливає на обсяги виробництва, дефіцит окремих ресурсів, стимулює пошук ідей нових товарів. У останні роки населення дуже уважно ставиться до екологічних характеристик продуктів, що суттєво впливає на товарний асортимент.

Культура вміщує в собі поєднання традицій у відношенні до продуктів і їх розповсюдження та нових тенденцій. З часом культура змінюється, що дає змогу реалізувати нові бажання споживачів. Наприклад, відвідування музеїв, театрів, друкування книг.

Науково-технічні чинники – постійний розвиток наукових досліджень призводить до морального старіння видів продукції, на заміну їм приходять нові продукти, покращуються властивості добре відомих продуктів. Наука відкриває нові знання про людину, його здоров’я. це призводить до потреби у нових продуктах, спрямованих на покращання якості його життя, підвищення роботоспроможності. Вони є одними з найбільш впливовіших на промисловому ринку. Фінансування, розвиток науки, інвестування в науково-дослідницькі та досвідно-конструкторські роботи призводить до змін і покращення технологій, розробки нових видів товарів, створення нових ринків. Наприклад, у останні роки сформувався ринок сервісного обслуговування та програмного забезпечення комп’ютерної техніки.





Дата публикования: 2015-01-25; Прочитано: 530 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...