Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Письмові докази



цпк Стаття 64. Письмові докази 1. Письмовими доказами є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них, що містять відомості про обставини, які мають значення для справи. 2. Письмові докази, як правило, подаються в оригіналі. Якщо подано копію письмового доказу, суд за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, має право вимагати подання оригіналу.
  У науці є найбільш поширеним погляд, згідно з яким «письмові докази» визначаються як предмети, на яких за допомогою знаків закріплені думки, що містять свідчення про факти, необхідні для вирішення справи. Дане визначення відбиває головні ознаки письмового доказу. Істотною ознакою письмового доказу є те, що: відомості про факти закріплюються в об’єктивній формі на тих або інших матеріальних предметах. Предмет, який може бути використаний для закріплення думок, повинен бути придатним для письма, щоб нанесені знаки могли зберегтися протягом певного часу (папір тощо). Ознакою письмового доказу є й те, що: закріплення людиною на предметі своїх думок здійснюється за допомогою певних знаків. Засіб нанесення знаків повинен бути таким, щоб на предметі утворювалися матеріальні сліди цих знаків, доступні для сприйняття. Знаки наносяться певними хімічними засобами або шляхом механічної зміни поверхні предмета. Відомості про факти можуть бути виражені:1) у формі думки, або 2) у вигляді певних слідів на матеріальних предметах. Тільки своїм змістом письмові докази можуть підтверджувати наявність або відсутність фактів, які слід встановити для розгляду справи. Письмові докази за своїм джерелом належать до доказів особистих, внаслідок чого їм притаманний процес формування особистих доказів. На їх формування впливають особисті якості людини: освіта, спеціальність, вік, спостережливість, заінтересованість, розвиненість органів чуття, душевний стан тощо. Сукупність цих факторів визначає достовірність і повноту одержання і закріплення відомостей. Особливість письмового доказу полягає в тому, що: при закріпленні відомостей можливі будь-які неточності, перекручення, неповнота, що нерідко виявляються при подальшій перевірці документа за допомогою показань осіб, які його склали.  




Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...