Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вибір варіантів систем ММПТ за даними розрахунку потрібного ряду місткостей рухомого складу



Системи ММПТ повинні обиратися по комплексу техніко-економічних показників: критерію максимуму народно хазяйської ефективності, надійності всіх ланок, відповідності планувально-містобудівним та ергономіко-екологічних вимог,безпеки руху та ін. Методики вибору ММПТ,яка враховувала би всі ці вимоги,немає. Тому,в наш час поєднання видів транспорту в системах ММПТ і розподіл пасажироперевезень по них часто мають випадковий характер. Більш-менш чітко можна прослідкувати тільки дві закономірності у цьому питанні: з ростом населення міста росте тенденція збільшення місткості використання видів рухомого складу і кількості використовуваних видів ММПТ з одного-двох в малих та середніх містах до трьох-чотирьох у великих і найбільших.

Один із можливих теоретичних методів вибору видів ММПТ заснований на даних розрахунку потрібного для розглянутого міста ряду місткості рухомого складу у зв’язку з тим,що рядам місткості відповідає цілком визначений типаж рухомого складу (рис.13.7). Вибір видів транспорту для системи ММПТ заданого міста на основі знайденного для нього розрахункового ряду місткості рухомого складу включає в себе:

1) складання варіантів транспортних систем за даними рис. 13.7;

2) перевірку їх відповідності заданим інтервалам руху на міських маршрутах;

3) техніко-економічний вибір найбільш економічних варіантів.

На підставі розрахунків потрібних рядів місткості і порівняння їх з типажем сучасного рухомого складу Д. С. Самойловим зіставлена табл. 13.5 варіантів систем ММПТ по групах міст.

У порівнянні з наведеним у таблиці кількість можливих варіантів ММПТ може бути розширене, так як одній місткості відповідає зазвичай декілька видів транспорту. Однак по міркуванням зручності експлуатації системи ММПТ малих міст слід створювати на базі одного виду транспорту, середніх - на базі двох віидів транспорту, хоча можуть бути і винятки.

Потреба в перевірці відповідності вибраних варіантів ММПТ заданими інтервалами руху виникає в тих випадках, коли фактична місткість m Ф рухомого складу того чи іншого виду транспорту відрізняється від необхідної розмірним рядом. При збільшенні місткості транспортних засобів потребується маршрутний інтерал між ними зростає, а при зменшенні - зменшується. Якщо, послідовно, для заданих пасажироперевезень потрібний рухомий склад з розрахунковою місткістю m р, причому відповідний їй маршрутний інтервал дорівнює t і.р.,то при використанні для цієї ж мети рухомого складу місткістю m Ф маршрутний інтервал буде потрібно змінити до t і.ф. Враховуючи пропорційну залежність між місткістю і інтервалом руху транспортних засобів, можна скласти відношення: m р/ m Ф= t і.р / t і.ф, звідки

t і.ф = t і.р m Ф/ m р

(13.28)

Користуючись (13.28), можна знайти максимальний і мінімальний фактичні інтервали руху (t і.макс)Ф і (t і.мін)ф, відповідні прийнятій місткості m ср:

(t і.мін)ф = (t і.мін)р m Ф/ m р; (t і.макс)Ф = (t і.макс)р m Ф/ m р.

(13.29)

Рис.13.7.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...