Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Шифри перестановки



Шифри перестановки відносяться до симетричних. Це означає, що один і той же алгоритм, а також один і той же ключ використовуються і для шифрування, і для дешифрування повідомлень. При цьому алгоритм та ключ шифрування з метою використання для дешифрування можуть бути шляхом певних перетворень представлені в іншій формі. Але це не означає, що вони різні. Шифр перестановки полягає в тому, що окремі знаки або певні групи знаків за певними правилами переставляються місцями безпосередньо у відкритому тексті. У найпростішому випадку шифр перестановки використовується як блоковий. Це означає, що в процесі шифрування знаки відкритого тексту переставляють в межах деяких

блоків фіксованого розміру. Стійкість шифру перестановки залежить від розміру блоку, а також від рівня складності порядку перестановки.

Найстародавніший приклад застосування шифру перестановки датується V-м

століттям до н.е. Спартанці шифрували свої повідомлення за допомогою пристрою підназвою «скитала». На циліндричну палицю (на скиталу) наматували спираллю виток до витка стрічку пергамента. На ній писали вздовж осі палиці декілька рядків повідомлення. Післярозматування стрічки знаки на ній виявлялись розташованими хаотично.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1055 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...