Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проблеми маргінальності соціальних спільнот та груп



Маргінал це:

- той, хто втратив колишні соціальні зв'язки і не пристосувався до нових умов життя (звичайно про представників національних меншин, мігрантів, вихідців із села).

- той, хто не визнає загальноприйнятих норм і правил поведінки(представник специфічних субкультур, політичних течій, релігій)

За умов надзвичайно високої динаміки соціальних змін у сучасному інформаційному суспільстві, такого роду верстви, як правило, виявляються нездатними подолати відставання від верств-лідерів у власному соціумі і змушені замикатись на певні, доступні їм види діяльності. В сучасних же розвинутих країнах ця проблема значно посилюється міграцією із країн третього світу, державні програми адаптації мігрантів, як правило, не враховують етнонаціональної специфіки новоприбулих, що сприяє їх швидкій маргіналізації.

Саме зазначені суспільні прошарки, опинившись поза межами традиційного середовища, намагаються компенсувати духовний вакуум віднайденими в новому середовищі і такими пізнаваними та близькими для них продуктами масової культури. Поряд з цим зазначений тип духовного споживання створює в сучасних умовах доволі значні можливості для маніпулювання масовою свідомістю. По-перше, споживачі масової культури можуть стати об'єктом свідомих маніпуляцій, По-друге, споживання продукції масової культури значними прошарками сучасного урбанізованого суспільства неминуче призводить до перенасичення споживача та постійними намаганнями віднайти новітні засоби впливу на нього. Саме внаслідок цього, вважаємо, що індустрія масової культури дедалі активніше починає апелювати до ницих людських інстинктів (жахи, секс, насильство), що призводить до зростання деморалізації суспільства, а в свою чергу деградуюче суспільство починає орієнтуватися на все більш примітивні форми сурогатної субкультури.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 394 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...