Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особисті (громадянські) права і свободи людини і громадянина України, їх характеристика



Права громадянина пов'язані зі сферою відносин людини з суспільством, державою, їх інституціями. Основу цього виду прав становить належність людини до держави, громадянином якої він є. Прикладом прав громадянина, закріплених в Основному Законі України, є право громадян на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації (ст. 36), право брати участь в управлінні державними справами (ст. 38), право на участь у проведенні мітингів, походів, демонстрацій (ст. 39) і т. п..Права людини в Україні в порівнянні з правами громадянина мають домінантне значення, оскільки права людини " поширюються " на всіх людей, які проживають у нашій державі, а права громадянина - лише на тих осіб, які є її громадянами.Особисті права і свободи є невідчужуваними, природними правами людини, не залежними від наявності або відсутності громадянства. Вони підтверджують індивідуальну сутність людини, захищають його від свавілля держави, її органів, а також інших членів суспільства. До особистих прав і свобод відносяться: право на життя (ст. 27); право на повагу гідності (ст. 28); право на свободу та особисту недоторканність (ст. 29); право на недоторканність житла (ст. 30); право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції (ст. 31); невтручання в особисте сімейне життя (ст. 32); свобода пересування (ст. 33); право на свободу світогляду і віросповідання (ст. 35).31..32.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...