Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конституційно-правові відносини: поняття, види, структура



Конституційно-правові відносини - це врегульовані нормами конституційного права і гарантовані державою суспільні відносини, які виникають між суб'єктами з приводу реалізації їх конституційних прав та обов'язків. Ознаки конституційно-правових відносин:1) пов'язані з відносинами публічної влади; 2) є різновидом правових відносин, оскільки існують поряд із кримінальними, господарськими та іншими правовідносинами;3) виникають між суб'єктами правовідносин з приводу реалізації конституційних прав та обов'язків; 4) мають переважно імперативний характер;5) регулюються та охороняються конституційними нормами і принципами;6) є різновидом політико-правових зв'язків, оскільки тісно пов'язані з суб'єктами політичного процесу, з реалізацією владних повноважень органів державної влади, правовим статусом людини і громадянина; 7) здебільшого мають виключно загальнодержавний, а не локальний (місцевий);8) порівняно з іншими галузями права охоплюють найширше коло суспільних відносин: політичні, економічні, культурні, екологічні, соціальні та ін.;9) здійснюються свідомо і цілеспрямовано в результаті волевиявлення суб'єктів конституційно-правових відносин. Проте у певних випадках причиною або наслідком виникнення, зміни або припинення конституційно-правових відносин є об'єктивні явища - стихійні лиха, аварії, епідемії, епізоотії, що створюють загрозу життю і здоров'ю населення та можуть призвести до масових порушень правопорядку. Виникнення саме таких правовідносин не залежить від волі суб'єктів, але їх настання передбачає певні юридичні наслідки для учасників конституційних правовідносин;10) гарантуються та забезпечуються державно-правовим примусом, основний зміст якого полягає у позбавленні відповідних суб'єктів блага політичного, матеріального чи іншого характеру. Структура конституційно-правових відносин - це елементний склад правовідносин і правові зв'язки між ними. Елементами конституційно-правових відносин є:1) суб'єкти; 2) об'єкти; 3) зміст; 4) юридичні факти.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 777 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...