Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стадії господарського процесу, їх характеристика й значення



Діяльність господарського суду по розгляду і вирішенню підвідомчих йому спорів здійснюється у певній логічній послідовності по стадіях процесу. Процесуальні дії, які здійснюють учасники господарського процесу залежать від мети їх здійснення і змісту, складають стадії судового господарського процесу. У кожній стадії процесуальні відносини мають специфічний характер, який визначається об єктом цих відносин, суб єктним складом учасників на кожній стадії, змістом і метою процесуальних дій.
Стадія судового господарського процесу – це сукупність процесуальних дій у конкретній справі, об єднаних однією метою або спрямованих до однієї певної мети. Кожна стадія виконує свої особливі функції в господарському процесі. Складність і кількість процесуальних дій на кожній стадії процесу залежить від завдань, які стоять на кожній стадії.
Перша стадія судового господарського процесу – порушення провадження у справі. Об єктом процесуальних дій і правової оцінки на цій стадії є пред явлення позовної заяви з усіма доданими до неї матеріалами (ст. 54 ГПК), вивчення її з точки зору підвідомчості і підсудності, а також інших критеріїв, необхідних для вирішення питання про прийняття справи до провадження. На цій стадії суддя одноособово виносить ухвалу про порушення провадження у справі, прийняття справи до провадження (ст. 61 ГПК). У випадках, передбачених законом, суддя може відмовити в прийнятті позовної заяви (ст. 62 ГПК) або повернути її без розгляду (ст. 63 ГПК).
Після порушення справи в господарському суді настає стадія підготовки матеріалів справи до розгляду в засіданні господарського суду. Мета цієї стадії – забезпечити повне і своєчасне вирішення справи, бажано – у першому ж засіданні. Процесуальні дії судді на цій стадії передбачені ст. 65 ГПК.
Основна стадія судового господарського процесу – розгляд справи в засіданні господарського суду (розділ ХІ ГПК). Вона визначається як основна, тому що при цьому розгляді спір вирішується по суті, дається відповідь на позовні вимоги. Формою розгляду справи є засідання господарського суду. Як правило, ця стадія закінчується прийняттям рішення (ст. 82 ГПК), однак в окремих випадках – припиненням провадження у справі (ст. 80 ГПК) або залишенням позову без розгляду (ст. 81 ГПК).
Наступні стадії – перевірка законності і обґрунтованості судових рішень господарських судів: перегляд судових рішень в апеляційному порядку (розділ ХІІ ГПК); перегляд судових рішень у касаційному порядку (розділи ХІІ-1, ХІІ-2 ГПК); перегляд за нововиявленими обставинами (розділ ХІІІ ГПК). Ці стадії орієнтовані на виправлення судових помилок. Проходження справи у цих стадіях не є обов язковим, а визначається зацікавленими особами – учасниками справи. На стадії перегляду судових рішень також є етапи порушення провадження, підготовки справи до розгляду і вирішення у відповідній інстанції.
Господарський процес у справі повинен завершуватись виконанням рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили. Ця стадія – стадія виконання судових рішень – спрямована на практичну їх реалізацію діяльністю зобов язаних суб єктів. Рішення господарського суду підлягають обов язковому виконанню підприємствами, організаціями, посадовими особами та іншими суб єктами (ст. 115 ГПК).





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 11806 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...