Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості процесу первісного нагромадження капіталу у провідних країнах світу



Лідерами е. розвитку стають Нідерланди та Англія.

Цьому сприяло:

- конфлікти між країнами Європи,

- відтік капіталу з с-г до промисловості,

- зростання кількості населення,

- запровадження нової техніки,

- успіхи у науці, судноплавстві.

16 ст. – процес первісного нагромадження капіталу – істор. процес насильницького відділення безпосер вир-ка від засобів вир-ва.

Основа процесу –обезземелюв. селян. класи: підприємців і найманих робітників. Феод. власність переходить у капіт. Джерела первісного нагромадження капіталу:1) обезземулюв. селян 2) колоніальний грабіж 3) торговельні війни 4) революція цін (різке знецінення золота)

Особливості розвитку Нідерландів:

1) Нерівномірність розвитку півдня і півночі.

1.1. Південь – першопочатково більш розвинений, але розвитку капіталізму заважали цехові регламенти.

1.2. Північ (Голландія) – менш розвинений, не існувало феодальних відносин, що сприяло більш пізньому, але швидкому розвитку мануфактур.

Наслідком Нідерландської буржуазної революції стало утворення Голландії(1581). Процес перв. нагром. капіталу в Голландії найб. виявився через її активну торгівлю. Торгівля стала найбільш прибутковою сферою діяльності голландців і охоплювала весь світ. У 1602 р. створена акціо­нерна компанія — приватна акціонерна спілка, значну к-сть акцій якої контролювала держава. У зовн. торгівлю і морські перевез. вкладалися великі капітали. Голландія володіла найб. у Європі морським торговим флотом, на її долю припадало приблизно 75% заг. к-сті кораблів європ. Голландці створ велич. імперію від Мозамбіка до Японії. Вони закладали торгові факторії, монополізували по­стачання прянощів та сх товарів, займалися каботажни­ми перевез. Вел прибутки давали работоргівля і піратство. У 1699 р. капітал Ост-Індійської компанії становив 4 т золота. У кінці XVI ст. найб. портовим містом Нідерландів стає Амстердам. Його кораблі перевозили 5/6 товарів, якими обмінюв. Піренейський півострів і Пн Атлантика. Голландці зайняли панівне становище у торгівлі Португалії з Іспанією. Розв торгівлі зумовив зрост. ролі банківської спра­ви та кредиту. На кінець XVII ст. Голлан. поча­ла втрачати торгову першість на користь Англії, яка перева­жала її у промисл. розв. Внаслідок цього капітал Голландії все більше ставав лихварським, переміщується з тор­гівлі і морепл. у банк. сферу.

Процес "перв нагром капіталу" найбільш яскраво проявився в Англії. Його ос­н. шляхами були: аграрний переворот та Реформація; система держ боргу, в рез якої надзвичайно зба­гатилися ті лихварі, купці і підприємці, котрі позичали дер­жаві гроші під вел проценти; протекціоністська політика уряду щодо нац. буржуазії; колоніальна система, пірат­ство тощо.

Аграрний переворот відбувся у XVI — XVIII ст. Тов-грош відносини, зростаючий попит на текстильні ви­роби спричинили розв вівчарства, перетвор орних угідь на пасовища. Широко застос. огороджув земель. Почала формув зем власність буржуазного типу. З метою створ вел пасовищ для овець і вико­ристовуючи право власності на землю, вел землевласн виганяли селян із своїх наділів, перетворюв їх на орендарів-фермерів. Фермерські скотарські госп. ставали товар­ними, ринковими, підприємницькими. Формуванню зем власності буржуазного типу в знач­ній мірі сприяла Реформація, в рез якої в країні було закрито понад 3 тис. катол монастирів, їхні землі підля­гали конфіскації на користь держави і продавались на ко­мерц основі дворянам. Монастирські приміщ. часто використов для створ ткацьких мануфактур.

Ро­зорені селяни, рядові монахи та інші категорії нас ста­ли осн джерелом найманої роб сили для масово створюваних мануфактур. У результаті змін, які відбулися в XVI — першій пол XVII ст., в Англії нові капіталіст відносини проникли у всі галузі ек-ки. Сформувався клас нових власників — дворян-джентрі, підприємців, купців-торговельників, заможних фермерів, які володіли значними капіталами, але були позбавлені політ влади. На сер XVII ст. в Англії загострилися реліг суперечності. Саме вони й ста­ли осн. приводом для революції 16401660 рр., внаслідок якої було ліквідовано феод. власність на землю. Нові класи та стани отримали доступ до держ влади. Було проголош. свободу промисл. й торгового підпр-ва, усунено основні перепони для госп. піднесення.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1856 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...