Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика господарської діяльності в умовах первісного суспільства та основні етапи її еволюції



Всі народи світу пройшли через первісний лад. Згідно матеріалів, що слугували для виготовлення знарядь праці, то можна виділити три великі періоди (віки): 1) кам’яний, 2) бронзовий, 3) залізний. У свою чергу камяний вік, на який і припадає майже весь попередній час людства, має свою влдасну складну структуру:

1) Давньокамяний вік (палеоліт) – від 2,5 млн. років до 12 тис. р. до н.е.

а) ранній палеоліт – 2,5 млн. р. – 100 тис. р. тому;

б) середній палеоліт – 100 тис. р. тому – 40 тис. р. тому;

в) пізній палеоліт – 40 тис. р. тому – 12 тис. р. до н.е.;

2) Середньокам’яний вік (мезоліт) – 12 – 8 тис. до н.е.;

3) Новокам’яний вік (неоліт) – 8 – 3 тис. до н.е.

Якщо в основу періодизації покласти такий критерій, як тип господарства, то можна виділити панування: 1) привласнюючого господарства, та 2) господарства, що виробляє, тобто відтворювального (виробничого) господарства. Перехід від одного до іншого відбувся під час неолітичної революції.

Палеоліт (3 млн - 10 тис. рдо н.е.) найважчий і найдовший період в історії людства. Знар. праці еволюціонували вд примітивних кам’яних до складних знарядь з кістки і рогу. К-сть типів знарядь досягла 100. Гол. заняття людей - мисливство, рибальство,збиральництво. Людина навчилася добувати вогонь, з’явилися постійні житла.

У мезоліті утвердилися сучасні післяльодовикові кліматичні умови. Були винайденні лук і стріли, гарпуни, сітки для рибальства, перші спроби приручити диких тварин, виник найпримітивніший водний транспорт, з’явилися знар. для обробки дерева.

Перехідною епохою від мезоліту до неоліту був протонеоліт. Щодо умов ведення господарства цей період характеризувався виснаженням мисливських ресурсів, кризою привласнюючого і зародженням відтворюючого господарства, яке розпочалося з тваринництва. Першими прирученими тваринами були собака, бик і свиня. В цей час зародилося землеробство і виникли перші постійні поселення.

Неоліту хар-рно утвордження різних галузей відтвор. госп. Цей процес дістав назву "неолітична революція". Складовою частиною цією епохи був мідний вік. Зародилося ткацтво, гончарство. Зародження найпростішої системи обміну в трипіліців.

Бронзовий вік 3-2 тис до н.е. - швидкий розв. твариництва та землеробства, ремесло, обмін набуває пост. хар-ру. Залізний вік (2- 1 тис дон.е.). Осн. заняття людей — землер., тварин.,гончарство та ін.з'явл. наземний трансп. - віз, сани. Худоба використ. як тяглова сила, форм. сист.обміну.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1537 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...