Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методи виховання. Характеристика методів формування свідомості особистості. Народна педагогіка про значення слова у вихованні



Удосконалення навчально-виховного процесу в школі пов'язане з пошуками оптимальних методів виховання особистості школяра.

Методи виховання — це способи взаємодії педагогів, вихован­ців, сім'ї та інших суб'єктів виховання, внаслідок якої відбува­ються певні зміни в розвитку якостей школяра, його переконань, почуттів, навичок, поведінки та ін.

Прийоми виховання — складова частина методу, що забезпе­чує застосування його в певних умовах. Тому деякі дослідники розглядають методи виховання як певну сукупність прийомів ви­ховної взаємодії з вихованцями. Методи та прийоми можуть уконкретних педагогічних ситуаціях переходити один в один.

Засоби — те, за допомогою чого відбувається виховання: пред­мети, твори духовної і матеріальної культури (наукові посібники, книжки, газети, твори мистецтва); слово вихователя, різноманітні види діяльності: навчання, гра, художня самодіяльність, спорт; конкретні заходи: вечори, політінформації, збори. Ці засоби ви­користовуються в процесі реалізації того чи іншого методу.

Характеристика методів виховання вимагає певної їх класифі­кації.Але це дуже складне питання педагогіки. На сторінках га­зет, журналів велись і ведуться дискусії з цієї проблеми, в ході яких висловлюються різні точки зору.

У багатьох підручниках і на­вчальних посібниках автори ви­значають три групи методів:

1) методи формування сві­домості;

2) методи організації діяль­ності і формування досвіду гро­мадської поведінки;

3) методи стимулювання і гальмування поведінки.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...