Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рентабельність. Поняття, види і їхня характеристик



Рентабельність – один з найважливіших показників економічної ефективності підприємства, характеризує результат його діяльності за певний період і визначається величиною отриманого прибутку в порівнянні з розмірами вкладень в активи підприємства (основні, оборотні кошти і нематеріальні активи).

З кількісної точки зору рентабельність - це величина прибутку, одержуваної в розрахунку на одну гривню авансованих витрат.

Якісна сторона рентабельності виражає ефект використання як авансованих, так і поточних витрат, включає в себе всі головні часткові показники ефективності.

Рентабельність окремих видів продукції, Rв і, характеризує ступінь ефективності поточних витрат:

Rв і = × 100%,

де Пі – прибуток від виробництва і-ої продукції (розрахована на основі оптових цін підприємства); Сі – загальновиробнича собівартість і-ої продукції.

Рентабельність основної діяльності, Rод, показник, що визначає питому вагу нормативного прибутку в сумі виробничих засобів підприємства, виражених основними і оборотними засобами і нематеріальними активами.

Rод = × 100%,

де Пн – нормативний прибуток.

Загальна рентабельність виробничого підприємництва, Rзаг, визначається відношенням прибутку від операційної діяльності до вартості виробничих засобів, є фондоутворюючим показником для планування фондів економічного стимулювання. Вона відображає ефективність використання авансованих підприємством виробничих засобів, визначає можливість сплати різних платежів, виражається:

Rзаг = · 100%,

де П – загальний прибуток підприємства (по балансу) від операційної діяльності.

Головне завдання при побудові графіка рентабельності полягає у визначенні точки беззбитковості - точки, в якій грошові доходи (отримана виручка) дорівнюють грошовим витратам.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 508 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...