Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності в аг. секторі



Важливим напрямом аграрної реформи і невід'ємною складо­вою аг. ринку є забезпечення зовнішньоекономічної діяль­ності в аг. секторі. Правове регулювання зовнішньоеконо­мічної діяльності здійснюється згідно із Законом У. від 16 квітня 1991 р. "Про зовнішньоекономічну діяльність". Зовнішньо­економічна діяльність визначається ним як діяльність суб'єктів гос­подарської діяльності У. та іноземних суб'єктів господарської діяльності, що побудована на взаємовигідних відносинах. Суб'єкта­ми зовнішньоекономічної діяльності можуть бути всі суб'єкти аг. права: як юр., так і фіз. особи і навіть структур­ні підрозділи юридичних осіб, які взагалі не є суб'єктами права (фі­лії, відділення, представництва тощо). Фіз. особи набувають права здійснювати зовнішньоекономічну діяльність з моменту їх державної реєстрації як суб'єктів підприємництва. Юр. осо­би набувають таких прав із моменту їх державної реєстрації. Жод­на додаткова реєстрація фіз. або юридичних осіб як суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності не здійснюється. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності здій­снюється шляхом встановлення певного режиму оподаткування, зокрема ввізним податком на додану вартість, ввізним акцизним збором, митом і митними зборами (останні не належать до подат­ків, але стягуються як плата за послуги митниці), а також шляхом встановлення режиму ліцензування і квотування щодо окремих ви­дів сільгосп. продукції. Ліцензування — особливий порядок видачі дозволів Мін.м економіки та з питань єв­ропейської інтеграції У. на експорт або імпорт товарів. Кво­тування застосовується разом з ліцензуванням і передбачає зазна­чення в ліцензії переліку товарів, які дозволяється експортувати чи імпортувати.

Залучення іноземних інвестицій до АПК У. і захист прав іноземних інвесторів регулюються законами У. від 18 верес­ня 1991 р. "Про інвестиційну діяльність", від 19 березня 1996 р. "Про режим іноземного інвестування". Особливим видом інвести­ційної діяльності є інноваційна, яка передбачає розробку і створен­ня нового продукту, невідомого раніше на ринку, з використанням високих технологій. Правове регулювання інноваційної діяльності здійснюється згідно із Законом У. від 4 липня 2002 р. "Про інноваційну діяльність". Ним передбачено надання податкових пільг інноваційним підпр.. Суб'єктам аг. права ре­комендується займатися інноваційною діяльністю, в тому числі в зовнішньоекономічній сфері, оскільки створення аг. іннова­ційних підприємств може не тільки забезпечити вироб. сільгосп. продукції з використанням високих технологій, але й передбачає можливість отримати податкові пільги, встанов­лені законод.м.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...