Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет аг. права У.; його зміст та особливості



Предмет аг. права — це сукупність однорідних суспіль­них відносин, які регулюються нормами цієї галузі права.

Отже, предмет правового регулювання є основою виокремлен­ня аг. права в комплексну, спеціалізовану та інтегровану га­лузь у системі права.

Комплексність аг. права означає, що частина його норм — похідні від норм основних профільних галузей права: цивільного, адміністративного, трудового та ін. Тому в системі аг. пра­ва є норми, які регулюють майнові, трудові, управлінські й інші відносини.

Спеціалізованість аг. права означає, що норми основних профільних галузей не механічно переходять до його складу, а за­знають глибокої аграрної спеціалізації. Внаслідок цього вони стають аграрно-майновими, аграрно-трудовими, аграрно-управлінськими та ін. Характер спеціалізації значною мірою зумовлений особливо­стями правового статусу суб'єктів аг. відносин.

Інтегрованість норм аг. права означає узагальнене або єдине правове регулювання відносин різних аг. суб'єктів. Підставою для інтегрованого правового регулювання аг. від­носин цих суб'єктів є те, що всі вони — користувачі земель сільгосп. призначення як основного й незамінного засо­бу вироб. в процесі здійснення ними виробничої та пов'яза­ної з нею іншої діяльності.

предмет аг. права У. можна визначити як і сукупність комплексних, інтегрованих і спеціалізованих суспільних і аг. відносин, які за своїм змістом є земельними, трудовими, і майновими, організаційно-управлінськими, а також соціальними; вони функціонують у процесі здійснення різними аг.и суб'єк­тами сільгосп. виробничої та пов 'язаної з нею іншої ді­яльності.

Специфічної й органічної єдності предмету аг. права на­дають норми, які регулюють пріоритетний вид землекористування — використання земель сільгосп. призначення (переду­сім — грунтів) як об'єкта аг. відносин.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...