Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаття 543. Законодавство, що регулює міжнародне співробітництво під час кримінального провадження



Порядок направлення запиту до іншої держави, порядок розгляду уповноваженим (центральним) органом України запиту іншої держави або міжнародної судової установи про таку допомогу і порядок виконання такого запиту визначаються цим Кодексом і чинними міжнародними договорами України.

Основним міжнародним багатостороннім договором, що регулює питання міжнародного співробітництва під час кримінального провадження, є Європейська конвенція про взаємну допомогу у кримінальних справах від 20 квітня 1959 р. та Додатковий протокол до неї від 17 березня 1978 р., які визначають основні напрями такого співробітництва. Ключовим актом на території СНД є Конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах держав-членів Співдружності Незалежних Держав від 22 січня 1993 р., та Протокол до цієї Конвенції від 29 березня 1997 р., які встановлюють спрощені процедури при вирішенні питань між державами-учасницями.

7 жовтня 2002 р. державами-членами СНД було укладено Конвенцію про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах, яка набула чинності, відповідно до частини другої статті 120 цієї Конвенції, на тридцятий день з дати здачі на зберігання депозитарію третьої ратифікаційної грамоти для Республіки Білорусь, Азербайджанської Республіки та Республіки Казахстан. Відповідно до частин третьої та четвертої цієї ж статті між державами-учасницями Конвенції 2002 р. припиняє свою дію Конвенція 1993 р. та Протокол до неї від 29 березня 1997 р. Однак Конвенція 1993 р. та Протокол до неї 1997 р. продовжують застосовуватися у відносинах між державами-учасницями цих міжнародних договорів та державами, для яких не набрала чинності Конвенція 2002 р.

Деякі міжнародні договори регулюють порядок проведення конкретних процесуальних дій або окремі питання міжнародного співробітництва. Зокрема, таким договором є Європейська конвенція про передачу провадження у кримінальних справах від 15 травня 1972 р., яка набрала чинності для України 29 грудня 1995 р.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...